Терміново! Вибухи артилерійських складів під Лозовою: евакуйовано 4600 осіб

Середа, 27 серпня 2008, 17:55
У результаті лісової пожежі в Лозовському районі в 16.00 зайнялися дві площадки арсеналу. Практично відразу пролунали вибухи боєприпасів – 120-міліметрових мін. Підрозділи Цивільної оборони евакуюють жителів райцентру. У місті паніка, на дорогах пробки. Штаб з ліквідації пожежі очолив заступник губернатора Сергій Стороженко.
Терміново! Вибухи артилерійських складів під Лозовою: евакуйовано 4600 осіб

Лісова пожежа в Лозовському районі Харківської області почалася о 14.00. Пожежним згасити вогонь не вдалося, і полум'я перекинулося на будинки на території військової частини, а потім і на склади з боєприпасами 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ВР України. Практично відразу пролунали вибухи. У цей час, за інформацією «Варти», горять 4 штабеля боєприпасів, які перебувають під навісом.

Як повідомляє Міністерство оборони, на артилерійських складах зберігається 95 тисяч боєприпасів, насамперед – 120-міліметрові міни. Арсенал займає площу 494 гектара. За інформацією «Варти», до 19.00 з Лозової було евакуйовано 4600 осіб.

На місці події працюють військові пожежні, бронетехніка Міноборони, постійно прибувають пожежні машини. Гасіння пожежі ускладнює сильний вітер.

Всіх військових із частини евакуювали. За даними Міноборони, потерпілих немає.

Міністр оборони Юрій Єхануров уже створив спеціальну комісію. Її очолив перший заступник начальника Головного штабу в України, генерал-полковник Микола Цицюрський.

Штаб із ліквідації пожежі очолив заступник губернатора Сергій Стороженко. За його інформацією, вибухи снарядів будуть чутні ще протягом 2–3 днів.

Як розповіли кореспондентові «Медіапорта» на Лозовському телебаченні, всіх жителів Авіловської сторони Лозової терміново призивають покинути будинки та прийти до пунктів збору із грошима та паспортами. Евакуюють і тих, хто перебуває ближче, чим 600 метрів до військової частини.

Над містом стоїть хмара диму. Багато жителів уже їдуть із міста: на виїзді колона машин. За даними заступника начальника регіонального військового медіацентра полковника Ярослава Чепурного, до найближчого хутора 3 кілометри – йому нічого не загрожує: снаряди, при вибуху, розлітаються максимум на 300 метрів. Залізничної станції в Лозовій теж нічого не загрожує, сказав він. За словами Чепурного, пожежа почалася зі сміття, потім вогонь перекинувся на склади. Зараз горить два з них, кожен обнесено валом. У той же час, за інформацією очевидців, на залізничній станції в Лозовій вибухають вантажні поїзди із пропаном.

Пізніше Мінтранс вирішив направити пасажирські поїзди в обхід Лозової.

За інформацією власного кореспондента «Варти», що перебуває на місці подій, хмару диму було видно вже за 40 кілометрів до районного центра (див. фото).


 

comments powered by HyperComments