Рада правосуддя зайнялася «суддями Майдану»

П'ятниця, 10 лютого 2017, 23:21
10 лютого Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відкрила дисциплінарні справи стосовно судді Харківського окружного адміністративного суду Олени Ізовітової-Вакім і Окружного адміністративного суду міста Києва Олени Соколової та судді Вишгородського райсуду Київської області Олени Скарлат.
Рада правосуддя зайнялася «суддями Майдану»

На всіх трьох суддів надійшли скарги в зв'язку з їх рішеннями під час масових акцій протесту. Зокрема, Олена Ізовітова-Вакім 25 і 26 листопада 2013 року винесла рішення про заборону масових акцій протесту в Харкові. При цьому суддя припустилася ряду порушень процесуального законодавства, достеменно не з'ясувавши, хто ж дійсно звертався із заявкою на проведення акції. Що стосується судді Окружного адміністративного суду міста Києва Олени Соколової, то питання викликало рішення судді від 5 грудня 2013 року, яким було обмежено проведення акцій протесту біля Генеральної прокуратури з 5 грудня 2013 року і по 7 січня 2014 року. У свою чергу суддя Вишгородського райсуду Київської області Олена Скарлат в 2014 році винесла рішення про позбавлення права на керування транспортним засобом учасника автопробігу в «Межигір'ї» в грудні 2013 року. Наразі ця суддя є ще й фігурантом кримінального провадження за ст. 375 (постановлення суддею заздалегідь неправосудного рішення) КК України, яке розглядається в Оболонському райсуді міста Києва.

В рішеннях усіх трьох суддів відзначені порушення процесуального законодавства, а відтак є підстави для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги. Щодо термінів притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, то, наприклад, Олена Ізовітова-Вакім і Олена Соколова тривалий час перебували у відпустках після подій Майдану, тобто, термін для притягнення їх до відповідальності не закінчився.

Цікавий факт: на засіданні дисциплінарної палати не обійшлося без технічних проблем. Всі матеріалами справ мав у своєму розпорядженні тільки доповідач Микола Гусак, а четверо інших членів палати відповідні матеріали не мали. Отже, вони пішли у нарадчу кімнату, аби ознайомитися з матеріалами.

comments powered by HyperComments