Масові заворушення зі стріляниною під Харковом. Селище патрулюють бійці батальйону особливого призначення

Середа, 17 травня 2017, 12:48
Затримано трьох учасників збройного конфлікту у Вільшанах
Масові заворушення зі стріляниною під Харковом. Селище патрулюють бійці батальйону особливого призначення

Затримані місцеві жителі 43 та 38 років. Саме на цих людей прямо вказали свідки, як на найактивніших учасників події. Чоловіки затримані в порядку статті 208 КПК України.

Ретельне розслідування причин та обставин інциденту триває.

Нагадаємо, що вчора в результаті зіткнення двох груп місцевих жителів четверо чоловіків із пораненнями були доставлені до районної лікарні, 50-річний потерпілий від отриманих травм помер у лікарні.

До Дергачівського відділу поліції для з’ясування обставин події було доставлено 21 особу - учасників конфлікту з обох боків. Усі вони на сьогоднішній день допитані. Досудове розслідування проводиться за ч.4 ст. 296 (хуліганство) та ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Призначено низку експертиз. Максимальне покарання за вчинення даних кримінальних правопорушень - позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Щоб не допустити розвитку конфлікту та виникнення нових сутичок, за розпорядженням начальника ГУНП в Харківській області Анатолія Дмитрієва, зараз у селищі Вільшани посилені заходи безпеки.

Населений пункт патрулюють бійці батальйону особливого призначення, під пильним наглядом знаходяться адміністративні будівлі, дитячі та медичні заклади. На під’їздах до селища виставлені кордони з числа груп швидкого реагування патрульної поліції. Усього для забезпечення безпеки місцевого населення задіяні більше півсотні правоохоронців. Ситуація знаходиться під повним контролем поліції.

Доповнено 14.41.

Як повідомили у прокуратурі Харківської області, затримано трьох активних учасників бійки зі стріляниною у с. Вільшани.

Трьох активних учасників сутички - місцевих мешканців (1965, 1974, 1979 р. н.) - затримано у порядку ст. 208 КПК України. Один з них -  депутат обласної ради від партії «Відродження». Сьогодні буде оголошено підозру за ч.4 ст. 296 КК України

Доповнено. Вбито очільника ромської громади Вільшан Миколу Каспіцького.

Конфлікт почав назрівати ще кілька днів тому, коли на молодшого сина загиблого нібито накинувся селищний голова Андрій Литвинов. Про це розповів старший син лідера ромської громади Петро Каспіцький.

«Стояв мій молодший брат Каспіцький Руслан біля «Кулінічей». Під’їжджає до них Конус Сергій і Литвинов Андрій. І кажуть, що там цигани є…ть? От так прямо і кажуть. А малий говорить їм у відповідь: а навіщо ви так кажете? І той вдарив його у голову. Малому розбив голову, носа», – розповів Петро Каспіцький, в якого теж стріляли під час сутички, - повідомило "Радіо Свобода".

За кілька днів до цього, за ініціативи депутата Харківської обласної ради Олексія Литвинова, який водночас є батьком тамтешнього селищного голови, частина місцевих жителів зібралися для так званих «перемовин» з ромською громадою. До ромів буцімто накопичилося багато скарг, через що їх навіть погрожували виселити з Вільшан.

Біля будівлі селищної ради, швидше ніж відбулися «перемовини», виникла сутичка. Саме під час неї з травматичної зброї, як повідомляють у поліції, смертельно поранили Миколу Каспіцького, легшими пораненнями відбулися ще четверо людей.

Депутат облради Олексій Литвинов твердить, що також постраждав у бійці, та скаржиться, що був пошкоджений його автомобіль.

«Вони дістали місцеве населення. Вони відбивають молодь, грабують людей, чинять безлад не лише в цьому селищі, а й в навколишніх», – каже Олексій Литвинов.

Роми Вільшан заперечують звинувачення у непристойному поводженні. Кажуть: це якісь інші приїжджі роми грубо поводилися, а самі вони завжди дотримувалися миру з місцевими жителями. Самі ж вільшанці, опитані журналістами Радіо Свобода, не скаржилися на сусідів-ромів, та казали, що знаходять з ними порозуміння.

comments powered by HyperComments