У Донецьку побили головного критика місцевої влади

Середа, 7 березня 2012, 09:22
В Донецьку побили і пограбували організатора численних протестних акцій і лідера правозахисної організації "Союз Порятунку Донбасу" Дмитра Верзілова.
У Донецьку побили головного критика місцевої влади

3 березня йому висунули звинувачення за двома статтями кримінального кодексу - в умисному нанесенні тілесних ушкоджень працівникам міліції (ч. 2 ст. 345) і опорі представникові влади при виконанні ним службових обов'язків (ч.2 ст. 342).

"В 20.15 я йшов з Донецької облпрокуратури, з допиту, де мене тримали з 10.00 до 19.40 і вже біля мого під'їзду на бульварі Шкільному мене зустрів чоловік років 30, який був вищим і щільнішим за мене. Він гукнув: "Діма!"  Я обернувся, він схопив за шию однією рукою, а другий вдарив в обличчя, і після цього удар ще був ззаду. Не знаю чи був у нього помічник, чи це він сам вдарив вдруге по потилиці. Але вже лікарі підтвердили, що ззаду був удар. Після цього я знепритомнів. Отямився без телефону. Папка залишилася на місці, але з неї зникли кілька паперів, можливо - випадково, тому що вона розсипалася", - розповів Верзілов.

Знайшли побитого опозиціонера сусіди, які покликали його батьків і викликали "швидку", та приїхала через 40 хвилин після виклику.

У потерпілого - підозра на перелом нижньої щелепи, струс мозку, гематоми, деформація носової перегородки. Він перебуває на стіаціонарному лікуванні.

Дмитро пов'язує напад зі своєю політичною діяльністю.

"28 лютого біля облпрокуратури я вимагав відставки мера, вимагав порушити кримінальну справу проти Лук'янченка, хоча мене попереджали, щоб відмовився від цієї акції. А вже на наступний день за особистим підписом прокурора області Володимира Вишинського було винесено постанову про порушення кримінальної справи. Тільки не у стосовно міського голови, а щодо мене. Така реакція. Хоча до мітингу 28 лютого кілька місяців без просування пролежала справа проти мене. Побили, щоб забрати телефон і знищити докази, в телефоні був диктофонний запис погроз, які я отримував від чиновників мерії. А справу сфальсифікували, щоб знищити мене як громадського діяча і критика влади", - вважає потерпілий.

В основі кримінальної справи, за якою обвинувачується Верзілов, лежать події 28 листопада минулого року, коли група пенсіонерів з вилами і лопатами проривалася до губернатора Андрія Шишацького, щоб поговорити з ним про "порушення конституційних прав громадян".

За словами Верзілова, у справі спочатку був один, а тепер вже троє потерпілих міліціонерів, яких нібито побив Дмитро.

"Спочатку один - Дмитро Міщенко заявив, що знепритомнів півд час бійки (хоча ніхто цього не бачив), 20 лютого знайшлися ще двоє. Я не здивуюся, якщо до травня з'ясується, що я побив цілий підрозділ міліціонерів, - каже про свою кримінальну справу Верзілов. - Допити відбуваються в хамській формі. А мого адвоката Курильчук Ольгу Дмитрівну вже двічі викликали на колегію адвокатів за скаргою прокурора, загрожують позбавити ліцензії. Все це замовлення і помста Лук'янченка. Приміром, хоча б за те, що я довів факт незаконного підвищення комунальних тарифів", - каже 23-річний депутат Ленінської райради Донецька і член "Союзу Порятунку Донбасу" Дмитро Верзілов.

Він отримав висновок інспекції з контролю за цінами про те, що новий тариф на вивезення сміття, який виріс майже вдвічі. необгрунтований, і оголосив про початок збору підписів за референдум про дострокове припинення повноважень міського голови.

 

comments powered by HyperComments