Європейські художники творитимуть з індустріального Луганська арт-об’єкт за мотивами роману С.Жадана

Четвер, 3 травня 2012, 14:58
У Луганську відбудеться міжнародний фестиваль модерного мистецтва з метою трансформації великого індустріального міста на сучасний арт-об’єкт. За три дні художники та вуличні артисти спробують перетворити Луганськ на місто-роман, місто- комікс, взявши за основу роман письменника Сергія Жадана «Ворошиловград».
Європейські художники творитимуть з індустріального Луганська  арт-об’єкт за мотивами роману С.Жадана

З втратою минулого значення промислового центру, наприкінці 20-ого століття Луганськ постав перед вибором подальшого розвитку. Зупинені фабрики и заводи, складна екологічна ситуація та відірваність від загального українського контексту сформували імідж міста сурових людей і нереалізованих можливостей. Фактично, Луганськ перетворився на острів, де все існує за своїми особливими законами.

Літературне угруповання «СТАН», яке активно діє на Сході України і є одним з організаторів фестивалю, спробувало знайти вихід з такої ситуації, пропонує курс від індустріалізації до культурного будівництва.

15 – 17 травня європейські експерти Артур Вабік (Artur Wabik) и Єва Хубар (Ewa Hubar) проведуть безкоштовні майстер-класи зі створення коміксів, проведення перформансів і вуличних імпровізацій.

16 – 18 травня спеціально запрошені вуличні артисти Миколай Рейс (Mikolaj Rejs) и Уляна Быченкова (Uliana Bychenkova) прикрасять місто графіті за мотивами роману «Ворошиловград».

Підсумковий день фестивалю, 19 травня, проходитиме в унікальному для України Музеї авіаційної техніки (район ВВАУШа – Вищого військового авіаційного училища), де відбудеться презентація україно-польського коміксу за мотивами роману Сергія Жадана «Ворошиловград», виконаного художником Мартином Сурма (Marcin Surma). В ролі арт-  десанту на сцені виступлять бенди «Мертві груші», «1/16», «Miracle», а також поети Літературного угруповання  «СТАН».

Вхід на всі заходи фестивалю – Вільний!

«Фестиваль «АРТОДРОМ» - це експеримент. Засобами коміксів, графіті, перформансів, концертів ми з головою занурюємо Луганськ в сучасне мистецтво. Ми хочемо, щоб люди дивувались, відчуваючи себе на вулицях, як в постмодерністському лабіринті. Події мають сипатися їм на голову, дивуючи і вражаючи їх.

Роман «Ворошиловград» не випадково був обраний за основу фестивалю. Ця книга - своєрідне повернення боргу письменника Сергія Жадана рідному Донбасу, спроба пояснити, що люди, які працюють на заводах и шахтах, мають власні цінності та свій погляд на речі. В ній автор говорить про солідарність простих людей, які не бажають поступитися мрією дитинства», - розповідає про концепцію фестивалю поет Ярослав Мінкін.

Проект «АРТОДРОМ» реалізує Літературне угруповання «СТАН» (Луганськ, Україна) і «To.pole Association» (Краків, Польща) в партнерстві з Форумом видавців (Львів, Україна) та «Rita Baum Association» (Вроцлав, Польща) в рамках програми культурних обмінів «TANDEM: Україна - Європейський Союз - Молдова».

Підтримку проекту надали Європейська Комісія (Culture programme), Польський Інститут в Києві, Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив і соціальних досліджень, Управління в справах сім’ї, молоді та спорту Луганської облдержадміністрації.

.

comments powered by HyperComments