Бюджет у Партії регіонів є, а 16 гривень на порятунок донецьких шахтарів - немає

П'ятниця, 17 січня 2014, 15:32
Науковці Донецького фізико-технічного інституту ім. Галкіна розробили унікальний пристрій, який дозволяє знайти і врятувати гірників, які потрапили під обвал в результаті аварійної ситуації.
Бюджет у Партії  регіонів  є, а 16 гривень на порятунок донецьких шахтарів - немає

Прилад має такий розмір як сім-картка мобільника, його досить прикріпити до одягу гірника, а  чутливість його така висока, що він розпізнає найменші зміни електромагнітного поля. Для такого датчика за спеціальною технологією в лабораторії вирощують чутливу феритову плівку. Процес нагадує приготування листкового тіста, але замість борошна -  нано-частинки.

«За нашими оцінками, шахтаря можна виявити на відстані до 100 метрів. Це гарантовано, і відстань не залежатиме від умов, в яких відбувається виявлення шахтаря», - розповів розробник пристрою, кандидат фізико -математичних наук Микола Мезин.

До практичного використання приладу ще далеко. Необхідність в пристрої є, а інтересу і грошей на його впровадження у відповідних структур немає, кажуть науковці. Зараз такі корисні елементи лише у дослідних зразках. До слова, собівартість приладу - трохи більше 16 грн.

Фото: Вісткар

comments powered by HyperComments