ООН: У зоні конфлікту на сході України загинуло майже 9,5 тисяч людей

Четвер, 30 червня 2016, 18:15
Іван Шимонович попередив про небезпеку відновлення широкомасштабних бойових дій на сході України
ООН: У зоні конфлікту на сході України загинуло майже 9,5 тисяч людей

Виступаючи на засіданні 32-ї сесії Ради з прав людини, помічник Генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович попередив про ризик відновлення широкомасштабних бойових дій на сході України. Він розповів про найгрубіші порушення прав людини в зоні конфлікту, закликавши владу до співпраці зі збройними групами в зусиллях щодо з'ясування долі людей, зниклих без вести, повідомляє прес-служба ООН.

«З середини квітня моніторингова місія ОБСЄ спостерігала збільшення кількості важкої військової техніки вздовж лінії зіткнення і зближення сил сторін. Якщо не буде вжито термінових заходів з розділення сторін і висновку важких озброєнь, збережеться великий ризик ескалації широкомасштабних бойових дій, — сказав Іван Шимонович.

Помічник Генерального секретаря з прав людини повідомив, що жертвами конфлікту на сході України стали 31 292 осіб: 9449 були вбиті і 21 843 — поранені.

«У період після оголошення 1 вересня режиму припинення вогню число випадків загибелі цивільних осіб істотно скоротилося — в середньому в місяць гинуть щонайменше 10 осіб і щонайменше 30 осіб отримують каліцтва. Це свідчить про те, що режим припинення вогню працює, але він повинен дотримуватися в повній мірі», — зазначив представник ООН.

Після 15 травня в Управління ООН з прав людини надійшла інформація про 67 жертв з числа цивільного населення — 11 убитих і 56 поранених.

«З 15 травня половина всіх жертв серед цивільного населення загинула в результаті обстрілу мінометами і гаубицями — зброї, використання якої в зоні конфлікту заборонено Мінськими угодами», — сказав помічник Генерального секретаря.

Велика частина трагічних подій сталася в околицях міст Донецька і Горлівки, контрольованих збройними групами, а також в містах Авдіївка і Мар'їнка, які знаходяться під контролем української влади.

Іван Шимонович зазначив, що після початку конфлікту в середині квітня 2014 року лише в Донецьку та Донецькій області зникли приблизно 1360 чоловік. Ще сотні людей безслідно зникли в Луганській області. Представник ООН закликав до співпраці між урядом і збройними силами в зусиллях щодо з'ясування їх долі.

comments powered by HyperComments