Під час місцевих виборів по всіх регіонах країни були зафіксовані інциденти перешкоджання роботі представників ЗМІ

П'ятниця, 6 листопада 2015, 11:44
Під час місцевих виборів 2015 по всіх областях України спеціалісти зафіксували чимало порушень. Були випадки і фізичної агресії, і інтернет-тиску, і прояви обмеження свободи слова.
Під час місцевих виборів по всіх регіонах країни були зафіксовані інциденти перешкоджання роботі представників ЗМІ

За день місцевих виборів в Україні нарахували майже десяток випадків перешкоджання діяльності представників ЗМІ на виборчих дільницях. Ці інциденти пов’язані були передусім із тим, що голови комісій не хотіли, аби виборчий процес прозоро висвітлювався. Тому порушення були зафіксовані від Борислава на західній Україні до Маріуполя і Слов’янська на Сході. Після виборів були помічені DDOS-атаки на сайти Одеси (треба нагадати, що досить тривалий час у процесі підрахунку голосів була інтрига, пальму першості отримує чинний мер Геннадій Труханов у першому турі,  чи буде другий тур виборів).

Зафіксовані випадки фізичної агресії

м. Дніпропетровськ

Знімальна група «9 каналу» не могла потрапити на засідання тамтешнього міськвиборчкому. Недопуск журналістів пояснювали так: мовляв, треба було попередньо зареєструватися, тобто до 25 жовтня, до початку засідання. Однак після того, як у справу втрутився нардеп Андрій Денисенко (близький до «Укропа»), журналісти нарешті пройшли на засідання.

м. Херсон

Журналіст телеканалу News One Василь Келеберда не міг нормально проводити пряме включення на виборчій дільниці 650637. Голова тамтешньої комісії хотіла сама прибрати камеру. Лише після того, як журналісти пояснили та відстояли свої права, вона припинила втручання.

м. Дніпропетровськ

Журналісти «Незалежного суспільного телебачення» не могли пройти на засідання тамтешньої міської виборчої комісії. Їм пояснили, що також треба було заздалегідь зареєструватися. А ще на це засідання не пропускали кореспондентів відразу кількох телеканалів, однак за деякий час представники комісії все ж таки пропустили їх на захід.

м. Маріуполь (Донецька область).

На кореспондентку сайту 0629 Ганну Працкову о 12:45 напав невідомий чоловік тоді, коли вона робила знімки для фотопроекту. За твердженням журналістки, він кидався на неї з кулаками, погрожував розбити голову, переламати пальці та розбити фотоапарат. Причина, - начебто в кадр репортера потрапила рідна йому людина.

м. Словянськ (Донецька область).

Журналіст Громадського ТБ Донбасу не міг нормально працювати на дільниці №141199, оскільки представник комісії показував у камеру непристойні жести (середній палець). Також на цю виборчу дільницю прибули правоохоронці після того, як невідомий чоловік розповів, що молоді люди проводили екзит-пол. Він сказав, що нібито опитування проводилося нелегально, на думку заявника, дівчата та хлопці діяли під керівництвом одного з представників комісії цієї виборчої дільниці. У тих, хто проводив екзит-пол, не було при собі жодних паперів, які б підтверджували їх статус.

м. Борислав (Львівська область)

Голова однієї ДВК вигнав з дільниці журналіста, який прибув туди о 08:15, щоб висвітлювати виборчий процес. Треба відзначити, що кореспондент зареєструвався згідно з вимогами закону.

м. Тернопіль

Спостерігачем Ігорем Проциком (від ГМ ОПОРА), якому перешкоджали здійснювати роботу на виборчій дільниці, були викликані у приміщення Тернопільської ДВК правоохоронці. Чоловік викликав міліцію тому, що побачив, як у процесі засідання ДВК невідома особа принесла підозрілий пакунок, що був загорнутий так, як протоколи ДВК. За словами Процика, коли він почав усе знімати на мобільник, невідома особа сховалася за ширмою, а голова комісії заходився забороняти зйомку.

м. Суми

Неадекватно із представниками ЗМІ повів себе і депутат облради, який став учасником дорожньої аварії. Історія почалася з того, що журналісти побачили ДТП і хотіли з’ясувати його обставини. Але, на них відразу накинувся чоловік, який знаходився за кермом авто «Mercedes», що був учасником шляхової пригоди. Ним виявився Василь Макаренко, депутат облради. За словами кореспондентів, він поводився агресивно, хотів вибити камеру і побити журналіста.

м. Житомир

У цьому місті був здійснений напад господинею готельно-оздоровчого комплексу «Хвиля» Євгенією Волинець на знімальну групу Житомир.info, яка робила матеріал про пожежу. За словами журналіста Олексія Антипенка, спершу їх не пускав на територію охоронець, після цього прийшла господарка готелю, яка забрала мікрофон, базу і порвала дріт. Відомо також, що Євгенія Волинець перешкоджала роботі знімальної групи каналу СК-1, нападала на кореспондентку Яну Кухарчук (Черпицьку).

 

Під час місцевих виборів були зафіксовані випадки «інтернет-тиску»

м. Одеса

Увечері 27 жовтня головним редактором Думської Олегом Константіновим на сторінці у Фейсбуці було зроблено повідомлення, що сайт видання не працює, і наразі проводять дії з відновлення роботи. Константіновим було висловлено припущення, що це могло бути реагування на пряме транслювання із судової зали, де триває засідання про оскарження результатів виборів. За деякий час сайт запрацював знову.

Також  пізно ввечері було  здійснено атаку на сайт «ІА Міст-Одеса». Про це розповів головний редактор видання Олексій Синіло. Сайт відновлювали всю ніч.

Категорія «Захист свободи слова»

м. Ужгород

7 вересня на вулиці Корзо в Ужгороді був здійснений напад на оператора ТРК «Мукачево «М-Студіо»». Йому побили камеру. Стосовно інциденту було відкрито кримінальне провадження за ст. 171 ККУ.ч.1 (перешкода діяльності журналістів). Слідчі Ужгородського МВС в Закарпатській області почали досудове розслідування. Потім справу передали до суду. Про це повідомило видання Про Захід. А 23 жовтня Сергій Князєв, начальник МВС України в Закарпатській області, розповів, що папери у цій справі вже віддали прокуратурі.

м. Житомир

Розпочали кримінальне провадження і стосовно справи, коли були побиті кореспонденти в розважально-оздоровчому комплексі «Волна» (м. Житомир). Стаття 171 ККУ – перешкода роботі представників ЗМІ. Про це повідали у прес-службі УМВС України на Житомирщині.

Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

comments powered by HyperComments