Порнографія чи еротика: яку літературу не можна ввозити в Україну – Держтелерадіо

Середа, 22 лютого 2017, 21:11
Останнім часом у засобах масової інформації, на веб-ресурсах та в соціальних мережах побільшало повідомлень та коментарів, які некоректно викладають суть прийнятого Верховною Радою України 8 грудня 2016 року Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту».
Порнографія чи еротика: яку літературу не можна ввозити в Україну – Держтелерадіо

Зокрема, висловлюються припущення, що відтепер ввезення видавничої продукції з Російської Федерації начебто заборонено.

Насправді, все не зовсім так, пояснюють у Державному комітеті телебачення і радіомовлення України. Законом передбачено не заборону, а лише обмеження ввезення видавничої продукції з країни-агресора шляхом недопуску на митну територію України продукції антиукраїнського змісту.

Так, з дня набрання Законом чинності, а саме з 1 січня 2017 року, видавнича продукція, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена на її території за умови наявності відповідного дозволу.

Водночас цим Законом передбачено прийняття Кабінетом Міністрів України та центральними органами виконавчої влади низки підзаконних нормативно-правових актів.

Зокрема, частиною четвертою статті 28-1 Закону України «Про видавничу справу» (в редакції згаданого Закону) визначено, що видача (відмова у видачі, переоформлення, видача дубліката, анулювання) дозволу здійснюється відповідно до законів України «Про адміністративні послуги», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» в установленому Кабінетом Міністрів України порядку, а  частиною шостою цієї статті передбачено розробку та затвердження центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, критеріїв оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України відповідно до вимог цього Закону.

Відповідно до розділу ІІ «Прикінцеві положення» цього Закону у тримісячний строк з дня набрання ним чинності, тобто до 01.04.2017 року, Кабінет Міністрів України має забезпечити видання нормативно-правових актів, передбачених цим Законом; привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; а також забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 Таким чином, з 1 січня 2017 року,  але не раніше набрання чинності відповідними підзаконними нормативно-правовими актами, суб’єкти господарювання матимуть право ввозити на митну територію України видавничу продукцію,  що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, на підставі відповідного дозволу.

Відповідно до Закону не може бути ввезена на митну територію України видавнича продукція, яка за своїм змістом:

  • спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади;
  • пропагує війну, вчинення терористичних актів;
  • пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку;
  • розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу;
  • посягає на права і свободи людини;
  • пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України;
  • використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

З метою забезпечення перевірки видавничої продукції на предмет її відповідності вимогам закону в Держкомтелерадіо створено експертну раду з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Відповідно до Закону не потребує отримання дозволу на ввезення видавнича продукція, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводжуваному багажі загальною кількістю не більше 10 примірників.

comments powered by HyperComments