Графічний пароль на смартфоні став знахідкою для зломщиків

Четвер, 26 січня 2017, 05:17
Графічний ключ замість традиційного пароля або PIN-коду використовують приблизно 40% власників смартфонів і планшетів під управлінням операційної системи Android.
Графічний пароль на смартфоні став знахідкою для зломщиків

Дослідники з Ланкастерського університету (Великобританія), Північно-західного університету (Китай) і Університету Бата (Великобританія) продемонстрували, як за менше ніж п'ять спроб розблокувати пристрій, захищене подібним способом.

Для здійснення експерименту їм було потрібно всього дві речі: відеозапис, на якому відображений процес розблокування гаджета, і спеціальне програмне забезпечення на базі технології машинного зору. Особливих вимог до відеоролика немає - на ньому може не бути видно зображення на екрані смартфона, діагональ останнього також значення не має. Запис може бути зроблена на камеру мобільного телефону з відстані до двох з половиною метрів, а якщо застосовується більш якісна знімальна апаратура, наприклад, цифрова дзеркальна камера, то відстань до об'єкта зйомки може досягати дев'яти метрів.

Відзняте відео обробляється за допомогою програми, алгоритми якої дозволяють розпізнати руху руки «жертви» і на підставі отриманої інформації запропонувати оператору найбільш ймовірні варіанти графічного ключа. Для дослідів дослідники взяли 120 унікальних «патернів», створених незалежними учасниками експерименту, тобто простими користувачами. З них їм вдалося зламати понад 95%. Як з'ясувалося, чим складніше «малюнок», тим легше його скопіювати. Пояснюється це тим, що складні графічні паролі складаються з більшого числа ліній, що дозволяє алгоритму програми звузити діапазон можливих варіантів.

comments powered by HyperComments