Як грабують банкомати: прийоми, виверти, віруси

Субота, 11 лютого 2017, 02:58
Способів пограбувати банкомат безліч. В одних випадках потрібний вантажний транспорт і перфоратор. В інших – спритність рук і шматочок пластика.
Як грабують банкомати: прийоми, виверти, віруси

Перші більше турбують службу безпеки банку. А другі – звичайних власників платіжних карт, які знімають готівку в банкоматі. Також не можна ігнорувати хакерів. Кілька рядків коду – і банкомат не тільки сам видасть гроші, а й передасть шахраєві реквізити карт користувачів.

Банкомат вже не мішень №1 для платіжних шахраїв. Проте, злочинці досить часто використовують цей пристрій для спустошення платіжних карт громадян.

Скіммінг – встановлення на банкомат спеціальних накладок, які дозволяють скопіювати дані кредитної картки, а також «підглянути» PIN-код з прихованої камери або підставної клавіатури. Шахраї використовують ці дані для виготовлення клонів карт і переведення в готівку коштів з банківських рахунків жертв.

Кеш-треппинг – встановлення на отворі для готівки спеціальної накладки з «липучкою», яка блокує видачу грошей. Мета шахрая – змусити клієнта думати, що в банкоматі закінчилися гроші або сталася помилка. Тоді жертва забере карту і піде. А злочинець зможе відсунути накладку і забрати кошти.

Кард-треппинг – встановлення на слот для прийому карти спеціального обладнання для блокування кредитки всередині пристрою. Мета шахрая – змусити власника карти відійти від банкомату, а потім – витягнути його кредитку спеціальним інструментом.

Віруси-шпигуни дозволяють шахраю віддалено отримувати технічну інформацію та PIN-коди банківських карток, які потрапляють в банкомат. Мисливці за готівкою заражають банкомат вірусом, який дає їм доступ до сховища банкнот.


Шахраї, які не хочуть возитися з накладками та іншими інструментами для крадіжки реквізитів платіжних карт, намагаються вкрасти весь апарат цілком. Або розкрити його на місці.

Як банкомат захищений від таких нападів:

  • камери відеоспостереження, фіксують підозрілу активність шахраїв біля АТМ. Сучасні технології дозволяють продовжувати знімати те, що відбувається біля банкомату, навіть якщо сам пристрій вже виведено з ладу. Найчастіше їх дві - вбудована в банкомат і розташована неподалік від об'єкта.
  • корпус банкомату захищає купюри в сейфі завдяки товстим стінок з надміцного металу, які погано піддаються впливу перфоратора.
  • датчики, які реагують на удар або спробу розтину банкомата. І відправляють сигнал на пульт охоронців, які зазвичай прибувають на місце за кілька хвилин.
  • кріплення до стіни, завдяки яким вирвати банкомат вдасться тільки за допомогою вантажного транспортного засобу - сам банкомат важить близько 4 тонн
  • GPS-маячки впроваджуються в банкомат, щоб інформувати службу безпеки банку про точне місцезнаходження пристрою. Основна умова роботи маячка - наявність супутникового сигналу. Якщо банкомат помістять в підвал - пристрій не подаватиме сигнал.
comments powered by HyperComments