Два унікальних меча забрали у контрабандистів і чорних археологів/ Фото

Четвер, 13 квітня 2017, 20:24
Їх справжність встановить рентгенографія
Два унікальних меча забрали у контрабандистів і чорних археологів/ Фото

Один з них - т.з. «Меч вікінга» (Х-ХІ ст.), було вилучено українськими та естонськими правоохоронцями у чорних археологі. Другий, скіфський меч (V ст.), знайдено під Слов’янськом у Донецькій області.

Обидва мечі передано на рентгенографію до Інституту електрозварювання імені Євгена Патона з метою здійснення радіоскопічного та радіографічного зображення знахідки.

Відомий  художник реставратор, завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів Національного науково-дослідного реставраційного центру України Віктор Голуб зазначив, що результати рентгенографії дозволять вірно класифікувати унікальні знахідки.

«Сьогодні ми хочемо побачити руків’я, яке, як правило, декоровано. Всі мечі можна класифікувати за  віковими рамки та статусом воїна. Цікаво, що всі руків’я  оздоблені по-різному -  в різних техніках, манерах і стилях. Подібні мечі, протягом двох століть були популярними і були на озброєнні у дуже великої кількості воїнів. Проте, цей меч є дуже оригінальним взірцем –  масивне руків’я, оздоблене косими та прямими хрестами, які вже проглядаються з одного боку. На мою думку, по закінченні усіх процедур розпізнання, меч увійде до світової історії», - розповідає Віктор Голуб, - повідомляє Мінкульт.

comments powered by HyperComments