На честь 25-річчя Незалежності випустять медаль

Понеділок, 2 травня 2016, 08:29
Уособленням ювілею стала дівчина в українському національному вінку.
На честь 25-річчя Незалежності випустять медаль

Указ №185/2016, опублікований на офіційному сайті голови держави, затверджує вигляд ювілейної медалі «25 років незалежності України».

Відзнака «установлена для відзначення громадян за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу». Отримати її зможуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, не передбачено лише нагородження ювілейною медаллю посмертно.

Положенням про відзнаку передбачено, що ювілейну медаль носять на грудях зліва, а за наявності в особи інших державних нагород — після них. Втім, замість ювілейної медалі нагороджений може носити планку (на форменому одязі, також на грудях зліва) або мініатюру (на цивільному одязі, також на грудях зліва).

«Ювілейна медаль виготовляється із жовтого металу і має форму кола діаметром 35 мм. На лицьовому боці медалі у правій частині зображено профіль дівчини в українському національному вінку зі стрічками. У лівій частині медалі на тлі променів розміщено Знак Княжої Держави Володимира Великого, нижче якого напис у два рядки «1991», «2016». На зворотному боці ювілейної медалі на тлі стилізованого зображення сонця, що сходить, вміщено напис у чотири рядки: «25 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ», — описано в документі.

За допомогою вушка з кільцем ювілейна медаль з'єднується зі стрічкою, на зворотному боці якої буде застібка для прикріплення до одягу.

«Стрічка медалі шовкова муарова з поздовжніми смужками (зліва направо): синього кольору шириною 4,5 мм, жовтого кольору — 7 мм, синього кольору — 4,5 мм, жовтого кольору — 3 мм, синього кольору — 4,5 мм, жовтого кольору — 7 мм, синього кольору — 4,5 мм. Довжина стрічки у складеному вигляді — 55 мм», — вказують у Положенні.

Планка є прямокутною металевою пластинкою (9,5 на 35 мм), обтягнутою стрічкою, як на медалі. Мініатюра ж виготовляється з жовтого металу і є зменшеним зображенням медалі (без стрічки) діаметром 15 мм. На зворотному боці мініатюри ювілейної медалі — голка і цанговий затискач для прикріплення до одягу.

comments powered by HyperComments