ЗМІ: В Одесі не залишилось безкоштовних пляжів

Середа, 18 травня 2016, 09:09
У курортників буде два варіанти відпочинку: за великі гроші (понад 100 гривень з людини) або в тісноті.
ЗМІ: В Одесі не залишилось безкоштовних пляжів

 

Такого висновку дійшли журналісти видання «Південний Кур'єр», що прогулялись одеськими пляжами. Зазначимо, що українське законодавство передбачає безкоштовний вхід на пляжі і доступ до моря.

Пляжників-багатіїв чекає або суцільне покриття піщаного пляжу дерев'яним настилом, або ряди шезлонгів між дерев'яними доріжками, або намети з ліжками, або намети на металевому каркасі. Це дороге задоволення, бо до собівартості послуг входять не лише настили-шатри-шезлонги, а й благоустрій набережної.

При цьому облаштування орендованих ділянок пляжів ведеться таким чином, що платні послуги стають пропозицією, від якої не можна відмовитися. Така ситуація вже ставала причиною так званих «пляжних бунтів» — влітку 2012 року. В результаті на кілька років встановився своєрідний статус-кво: підприємці ставили шезлонги на своїх орендованих ділянках, але при цьому не особливо перешкоджали відпочинку на піску і забезпечили вільну від шезлонгів п'ятиметрову смугу уздовж урізу води.

Зараз же облаштування орендованих ділянок пляжів настилами й іншими спорудами призводить до того, що ці місця стають фізично непридатними для традиційного пляжного відпочинку на піску. Мало того, покриті настилами ділянки пляжів перетворюються в літні майданчики ресторанів — тобто, перестають бути пляжами. Нескладно очікувати ще й обгородження цих територій парканами, клумбами, різними декоративними предметами — з метою перекриття доступу на орендовані ділянки пляжів всім, хто не платить за відпочинок.

Тим, хто воліє користуватися законним правом на безкоштовне засмагання, доведеться тулитися в страшній тісноті на невеликих шматочках пляжів без «елементів благоустрою».

comments powered by HyperComments