Персональні дані українських військових потрапляють в мережу

Середа, 8 червня 2016, 12:56
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини б’є на спалах.
Персональні дані українських військових потрапляють в мережу

В ході моніторингу, який постійно здійснює омбудсмен, було виявлено сайт http://tribunal-today.ru, на якому оприлюднено персональні дані осіб, як стверджується, військовослужбовців та працівників правоохоронних органів України, а саме: прізвища, імена, по батькові, фотографії, дати народження тощо.

Дані захищає Закон України «Про захист персональних даних», за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність.

«У зв’язку з цим з метою припинення незаконного оприлюднення персональних даних осіб від Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини направлено звернення до Національної поліції України, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України з пропозицією вжити дієвих заходів для припинення порушень права на захист персональних даних, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати кримінальне провадження, а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту», — повідомляється на сайті омбудсмена.

Зазначається також, що правоохоронці відповіли про необхідність особистого звернення згадуваних осіб, тому Уповноважений Верховної Ради України з прав людини просить звертатися до НП з заявами щодо незаконного поширення конфіденційної інформації про них з проханням розпочати відповідне кримінальне провадження.

«Крім того, звертаємо увагу осіб, які мають намір перевірити наявність на вищевказаному сайті інформації про них чи про їхніх родичів та близьких, на те, що введені дані для пошукових запитів можуть певним чином зберігатися в системі сайту, що може призвести до подальшого їх поширення», — резюмується у повідомленні.

Зазначимо, що у розділі, присвяченому Харківській області містяться дані про 306 вояків. Всі вони підписані «карателями». На частині фотографій значиться «ліквідований».

comments powered by HyperComments