В Бельгії законодавством заборонили носити паранджу

Середа, 19 травня 2010, 16:51
Нижня палата парламенту Бельгії в четвер, 29 квітня, схвалила законопроект, який забороняє носіння паранджі. Законопроект забороняє жінкам з’являтися в громадських місцях в одязі, що закриває обличчя і не дозволяє ідентифікувати свою володарку.
В Бельгії законодавством заборонили носити паранджу

Порушникам нових правил загрожує штраф у розмірі 15-25 євро або тюремне ув’язнення терміном до семи днів.

У законі наголошується, що виключення може бути зроблено для учасників будь-яких святкових заходів, наприклад, карнавалів. У таких випадках охочі надіти паранджу повинні отримати спеціальний дозвіл у муніципальної влади.

Підставою для прийняття закону бельгійські депутати вважають те, що людину, закутану в паранджу, неможливо ідентифікувати. Законодавці наполягають, що мова не йде про будь-якої дискримінації. У тексті закону ретельно обходиться термін «паранджа», «хіджаб», і замість цього йдеться про «одяг, що закриває обличчя».

Тим часом, стало відомо, що президент Франції Ніколя Саркозі доручив уряду розрозробити законопроект, який забороняє носіння паранджі в громадських місцях. Очікується, що документ буде переданий на схвалення французького парламенту вже в травні.

Ніколя Саркозі періодично висловлювався про мусульманський одяг, так в 2009 він сказав наступне: "Ми не можемо допустити, щоб в нашій країні були жінки, сховані за сіткою паранджі, відірвані від суспільного життя, позбавлені самовизначення. Це не має нічого спільного з тим, як гідність жінки розуміється у Французькій республіці".

У 2004 році в країні було заборонено носіння хіджабу в державних школах. Мусульманська громада висловилася проти цього рішення. Дійшло навіть до того, що Франції стали погрожувати ісламські екстремістські організації.


 

comments powered by HyperComments