Понад 200 людей постраждали внаслідок теракту

П'ятниця, 3 вересня 2010, 20:22
Щонайменше 43 людини загинули в результаті теракту на мітингу мусульман-шиїтів у місті Кветта на південному заході Пакистану. Це вже другий напад на мусульман-шиїтів цього тижня.
Понад 200 людей постраждали внаслідок теракту

Згідно з повідомленням, отримали поранення також кілька пакистанських журналістів. На місці події панує хаос.

Лідер шиїтів Аллама Аббас Кумаїлі закликав до спокою, зокрема, він заявив у ефірі пакистанського телебачення: "Ми розуміємо ці спроби налаштувати сунітів і шиїтів один проти одного".

Акція, під час якої відбувся теракт, одна з небагатьох, які відбуваються в Пакистані щороку в останню п'ятницю священного для мусульман місяця Рамадан.

Нагадаємо, перший напад відбувся два дні тому в Лахорі. Пакистанські таліби заявили про помсту за вбивство лідера сунітів минулого року.

У результаті серії терактів в пакистанському місті Лахор загинуло щонайменше 25 людей, близько 180 поранені.

Вибухи здійснили три терориста-смертника. Теракти були спрямовані проти мусульман-шиїтів, які брали 1 вересня участь у поминальній церемонії на честь першого шиїтського імама Алі ібн Абу Таліба. Перший вибух стався відразу після закінчення церемонії, за ним пішли два інших.

Теракти спровокували масові заворушення серед віруючих, які спробували підпалити поліцейську ділянку. Для усунення заворушень поліції довелося застосувати сльозогінний газ.

Прем'єр-міністр Пакистану Юсуф Раза Гілані виступив із засудженням терактів і пообіцяв притягнути винуватців до відповідальності. Ніяких відомостей про можливі організаторів вибухів не надходило.

У правоохоронних органах Пакистану вважають, що теракти можуть бути пов'язані з протистоянням мусульман шиїтського і сунітського крила в країні. Шиїти представляють меншість в Пакистані, тоді як основною релігією в країні вважається іслам сунітського розуміння. За останнє десятиліття в результаті протистоянь на релігійному грунті в Пакистані загинуло більше 4 тисяч людей.

Подібні теракти відбуваються в Лахорі не вперше. Так, в липні 2010 року біля однієї з мечетей підірвали себе два терористи-смертники, в результаті чого загинуло 43 людини. У травні озброєні терористи захопили дві мечеті і вбили більше 80 осіб. Відповідальність за цей напад на себе взяв пакистанський осередок руху "Талібан".

 

comments powered by HyperComments