Російські правозахисники звернулися до народу України: Ми з вами у вашій справедливій боротьбі

П'ятниця, 29 серпня 2014, 21:22
Окупація Криму і спроба захопити Донбас - це ганьба для Росії та російської армії, вважають громадські діячі.
Російські правозахисники звернулися до народу України: Ми з вами у вашій справедливій боротьбі

Правозахисники та громадські активісти Росії звернулися до народу України. Лист опубліковано 28 серпня на сайті Харківської правозахисної групи.

"Дорогі сестри та брати! У цей страшний момент ми з болем серця звертаємося до вас. Російський керівний режим перейшов останню межу моралі й без оголошення війни розпочав воєнні дії в Україні. На початку березня російська армія окупувала Крим, а тепер намагається захопити південний схід вашої країни. При цьому спецпідрозділи російської армії, що є ганебним для військовиків будь-якої країни, приховують свою національну приналежність і свої обличчя й діють у ролі "зелених чоловічків", – сказано у зверненні.

Активісти називають окупацію Криму і спробу захопити територію Донбасу ганьбою для Росії та її армії.

"Для окупації української землі, відторгнення її частини російська влада використовує наскрізь брехливі гасла про багаторічні жорстокі утиски київською владою російськомовних громадян України, що нібито мали місце, і про те, буцімто в лютому цього року державну владу в Україні захопили фашисти і бандерівці. Ми прекрасно розуміємо, що Янукович, який правив Україною усі останні роки, сам походячи зі сходу України, ніколи б не став утискати одноплемінних йому жителів Донбасу, Харкова і Криму більше, ніж українців західної частини вашої країни", – зазначається в листі.

Ті, хто підписався під зверненням, підкреслюють, що чудово розуміють: нинішня влада України не має нічого спільного ні з фашизмом, ні з нацизмом.

"Нині, віроломно поневажуючи усі ці і безліч інших міжнародних договорів, розтоптуючи свій власний підпис під ними, Російська Федерація, а точніше, режим, що захопив у ній владу, глумливо здійснює агресію проти вас, українців, найближчого і найбільш братського нам народу, зарозуміло вимагає від вас прийняття тієї або іншої форми державного устрою, перегляду вами вашої конституції, вашого закону", – пишуть правозахисники.

Вони підкреслюють, що в Росії немає вільних і чесних виборів, тому влада має "дуже сумнівну легітимність" і тим паче не має права диктувати свою волю іншій суверенній державі.

"Нам огидні ці дії нашої влади, ми страждаємо від тієї ганьби, в яку вони ввергають нашу батьківщину перед лицем усієї світової спільноти. Ми усвідомлюємо, що стаємо країною-ізгоєм, з усіма економічними та політичними наслідками, що випливають із цього нещасного становища. І тому з особливою силою ми хочемо проголосити вам, дорогі українські сестри і брати: відстоюючи свободу вашу, цілісність вашої країни, ви відстоюєте і цілісність нашої країни Росії, і свободу нашого народу. Ми з вами у вашій справедливій боротьбі!" – резюмують російські активісти.

Під відкритим листом підписалися один із засновників Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва; російський історик, релігієзнавець і політолог, доктор історичних наук Андрій Зубов; російський державний і суспільно-політичний діяч, Голова Уряду Російської Федерації з 2000 по 2004 рік Михайло Касьянов; політолог, соціолог, професор Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської Федерації Георгій Сатаров; російський політолог, доктор історичний наук, провідний науковий співробітник Московського центру Карнеґі Лілія Шевцова.

comments powered by HyperComments