Кремль не змінив свою позицію щодо Савченко

П'ятниця, 13 лютого 2015, 13:25
Українська льотчиця Надія Савченко, яка перебуває у російському СІЗО за звинуваченням у причетності до вбивства журналістів, не буде звільнена в рамках обміну незаконно затриманими, про який напередодні домовилися Росія, Україна і сепаратисти з Донбасу.
Кремль не змінив свою позицію щодо Савченко
Про це повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. «Жодних запевнень з російського боку на цей рахунок даватися не могло. Відносно Савченко ведуться слідчі дії, ступінь її вини або невинності визначить суд», - цитує Пєскова агентство.
 
Він підтвердив, що на переговорах за участю президентів Росії, України та Франції, а також канцлера Німеччини, піднімалося питання про звільнення льотчиці, причому європейська сторона підтримала вимогу українського лідера Петра Порошенка звільнити Савченко. 
 
Про швидке звільнення Савченко після переговорів у Мінську розповів 11 лютого український президент Петро Порошенко.
 
«Я підняв питання про звільнення Надії Савченко. І я був поінформований, що це має бути зроблено найближчим часом після завершення медичної експертизи та попередніх висновків слідства», - запевняв глава України.
 
Адвокат Савченко Марк Фейгін незабаром після заяви Порошенка написав у твіттері, що підзахисна «нібито включена в список на обмін». Пізніше він додав, що ситуація прояснилася: «Справа Савченко формально продовжиться. Воно завершиться процесуальним способом».
 
Договір, узгоджений лідерами держав і підписаний представниками ОБСЄ, України, Росії та сепаратистами, включав в себе пункт про звільнення всіх незаконно затриманих осіб і заручників. Аналогічний пункт був і в так званому Мінськом угоді, підписаній у вересні, проте і тоді російська влада оголосила, що статус обвинуваченої не дозволяє поширити дію угод на Савченко.
 
Савченко перебуває в СІЗО з середини липня, її звинувачують у коригуванні обстрілу, в результаті якого загинули журналісти ВГТРК Антон Волошин та Ігор Корнелюк. Крім цього, їй інкримінується незаконний перехід кордону: за версією слідства, вона намагалася потрапити до Росії під виглядом біженки. Сама Савченко повністю заперечує провину і стверджує, що її взяли в полон сепаратисти, а потім видали російським силовикам. З середини грудня вона продовжує голодування, наприкінці минулого року вона також отримала статус делегата в ПАРЄ від України. Суддя Басманного районного суду Артур Карпов, що фігурує в «списку Магнітського», продовжив її арешт до середини травня.
comments powered by HyperComments