Порошенко не дозволить провести референдум з питання від'єднання Донбасу

П'ятниця, 5 червня 2015, 14:11
Петро Порошенко заявляє, що під час його каденції референдум з питання від'єднання Донбасу від України не буде проводитися.
Порошенко не дозволить провести референдум з питання від'єднання Донбасу

«Питання від'єднання Донбасу - це провокація. І я, як президент, верховний головнокомандувач, як гарант Конституції, я є гарантом територіальної цілісності України. Я ніколи не допущу проведення референдуму з питання від'єднання Донбасу», - заявив П.Порошенко на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Проте Порошенко допускає проведення референдуму про статус Донбасу у складі України.

«Що стосується режиму місцевого самоврядування. Якщо це вимагатиме конституційних змін, є відповідна конституційна процедура, яка враховує і референдум. І тут я, як гарант Конституції, забезпечу вільне волевиявлення громадян, щоб усі українці мали можливість висловитися, як вони бачать майбутнє Донбасу. Але, підкреслюю - обов'язково у складі України», - сказав він.

Порошенко виключив проведення позачергових парламентських виборів.

«Не дочекаєтеся. В України сьогодні є проєвропейська коаліція, конституційна. Я упевнений в тому, що це дає нам можливість і відповідальність провести конституційні зміни, які чекає країна, у тому числі децентралізацію, недоторканість, судову реформу і інші», - заявив Президент.

Порошенко допускає вироблення спільного формату «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» і іншими партіями-членами парламентської коаліції в місцевих виборах.

«Я сподіваюся, що буде знайдений - я не виключаю - спільний формат, або скоординовані зусилля.», - сказав він.

За його словами, він не хоче, щоб ці вибори стали причиною глибинних процесів і конфліктів усередині коаліції.

Також Порошенко сподівається на швидке затвердження українським урядом повного списку санкцій відносно РФ за анексію Криму.

«За моїм дорученням підготовлена і вже спрямована в уряд, і я чекаю, що найближчим часом буде прийняте це рішення і повернено в РНБО - список соціальних, економічних і інших обмежувальних заходів, санкцій, які застосовує Україна відносно Російської Федерації», - підкреслив Президент.

П.Порошенко сказав, що обмежувальні заходи торкатимуться «як фізичних осіб, так і юридичних». «Це скоординовані дії президента, уряду, РНБО», - відзначив він.

Президент також додав, що під санкції підпадуть не лише представники РФ. «Сюди потрапили усі, хто представляв інші країни на так званому «рейковому» референдумі, хто порушують законодавство з відвідування Криму повітряними і морськими судами і іншими речами. Ще раз скажу, що це стосується фізичних і юридичних осіб», - сказав П.Порошенко.

Порошенко заявляє про необхідність відповідальності за порушення Мінських угод.

«Що необхідно зробити, щоб не порушувалися мінські угоди? Має бути відповідальність за їх порушення», - сказав він.

За словами глави держави, саме цьому «зараз присвячені засідання тристоронньої контактної групи в Мінську - відповідальності за порушення». «Ця відповідальність існує. Яка? Санкції. Якщо Росія не дотримується узятих на себе зобов'язань, весь світ застосовує по відношенню до неї санкції. І позиція наших партнерів абсолютно прозора: якщо Росія не імплементує (зобов'язання ), то санкції будуть продовжені», - сказав П.Порошенко.

Він підкреслив, що якби Мінські угоди були імплементовані спочатку, то вдалося б зберегти людські життя і уникнути руйнувань на Донбасі.

У першу чергу, за словами П.Порошенка, необхідно в найкоротші терміни забезпечити припинення вогню на сході України, відведення важкої техніки і артилерії від лінії протистояння, звільнення заручників і надати безперешкодний доступ представникам ОБСЄ у будь-яку точку конфлікту.

Що стосується політичного блоку, то, за словами глави держави, до певної дати, вказаної в Мінських угодах, необхідно було ухвалити закон про особливий режим місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. «Ми це зробили, і я вдячний парламенту», - сказав президент.

За словами П.Порошенка, була також визначена територія, на якій працює цей особливий режим. «Це було зроблено в чіткій відповідності з мінськими угодами», - сказав глава держави.

«На цьому базується підтримка світу в Україні. Наша позиція абсолютно чітка і прозора: ми усі домовленості по Мінську, усі зобов'язання, які узяла на себе Україна, чітко виконуємо. І перед тим, як застосувати зброю в Мар’їнці, ми проінформували ОБСЄ, партнерів. І тільки після цього підтягнули зброю. І, до речі, продемонстрували, що наша відведена зброя в повній бойовій готовності”, - заявив П.Порошенко.

 

comments powered by HyperComments