Об’єднавчі ініціативи. «Апостроф», «Україніка» та «Просвіта» на Сковородинівській галявині

Таїсія Буренко  |  Вівторок, 14 травня 2013, 10:41
Вчергове відбулась традиційна зустріч від клубу «Апостроф» на лоні природи із кулешем. Цього року, як звичайно, зустріч провели в мальовничому куточку Харківської області – селищі Бабаї, поблизу Сковородинівського джерела. На цьогорічному виїзному засіданні говорилося не тільки про українську мову і словесність, а й про шляхи об'єднання українців, способи повернення їм історичної пам'яті, про їхнє духовне та фізичне здоров'я.
Об’єднавчі ініціативи. «Апостроф», «Україніка» та «Просвіта» на  Сковородинівській галявині

Учасники заходу в неофіційній атмосфері підіймали питання, що стосуються українського етносу, культури загалом, літературної спадщини та сучасної поезії, читали вірші за чашечкою чаю на джерельній воді та співали різноманітні пісні, зокрема з репертуару тріо Мареничів.

Творчу атмосферу  творили тут Люцина Хворост зі своїм ніжним вокалом  та особливим  внутрішнім відчуттям музики,  а також акомпанував на гітарі протягом усього заходу Микола Воловик, заспівав присутнім стрілецьких пісень і не тільки. Віра Чугунова читала патріотичні вірші.

Всі присутні брали активну участь в обговоренні нагальних питань.  Важливий акцент зробила голова громадської організації «Україніка» Ніна Баласанян: «Ми маємо пам’ятати про своє коріння, тільки так ми можемо поважати себе та один одного. Тому, щоб наші діти мали змогу жити і здобувати гідну освіту в Україні, ми маємо повернутись до своїх культурних джерел, українських».

Анна Війтів, Ніна Баласанян, Люба Війтів, Лариса Вировець, Ія Кунафіна

Представник «Україніки» Анна Війтів, лікар та педагог за освітою, розповіла про спільний проект із психологом, спрямований на допомогу дітям-сиротам у дитячому притулку. А Любонька Війтів, вже відома присутнім своїми талантами, зачитала вірші Тараса Шевченка та Варвари Гринько.  Порадувала гостей молода співачка Ія Кунафіна, заспівавши кілька аутентичних українських пісень, які в її виконанні зазвучали ніби по-новому.  Взяли участь у заході  і представники  харківської «Просвіти»  - Євген Левін та Володимир Пустовалов.

Проведена організатором літературна вікторина принесла цікаві подарунки переможцям –  книжки Сергія Жадана та Максима Рильського. Слід відзначити особливу увагу та гостинність організаторки заходу  Лариси Вировець. Харківська поетеса об’єднала в одному місці чимало талановитих, цікавих та неординарних людей, що пам’ятають та шанують свій рід  та традиції, - а також нагодувала всіх смачним кулешем.


comments powered by HyperComments