Відбувся вечір пам’яті відомої української художниці і письменниці Параски Плитки-Горицвіт

Жанна Титаренко  |  Четвер, 17 листопада 2011, 23:44
Зустріч з мешканцями Харкова мав отець Іван Української Православної Церкви Київського Патріархату. Він служить у селі Криворівня, де жила і творила Параска Плитка-Горицвіт. Отець особисто знав Параску й зараз опікується музеєм, що створений у її помешканні.
Відбувся вечір пам’яті відомої української художниці і письменниці Параски Плитки-Горицвіт

Вечір пам’яті Параски Плитки-Горицвіт розпочався з розповідей отця Івана про її життєвий шлях, а зокрема, арешти, наполегливу працю і постійне служіння людям.

«Допомагала всім. І діти приходили, аби Параска допомогла щось написати чи намалювати. А коли віконця в її будиночку були завішені, усі знали, що вона працює і відволікати її не можна», - додав отець Іван.

Отець також розповів про зв'язок Параски Плитки-Горицвіт з Харковом. Адже вона спілкувалася з родиною Хоткевичів, зокрема, з Гнатом Хоткевичем і його дружиною Платонідою, які час від часу приїздили до Криворівні.

А іншу спорідненість Криворівні з Харковом помітила ведуча радіопередачі «Харківська духовина» Вікторія Склярова.

«1654 рік – це рік заснування Киворівні і Харкова», - зазначила пані Вікторія.

Продовжився вечір переглядом фільму про життя Параски Плитки-Горицвіт («Світ Параски Горицвіт») і її роздуми.

А найнесподіванішим виявився перегляд копій ікон, які намалювала Параска Горицвіт.

Захід відбувався у приміщенні громадського об'єднання «Поступ», де в черговий раз зібралися парафіяни різних українських церков, а також громадські діячі та письменники. Завершився захід спільною молитвою «Отче наш».

comments powered by HyperComments