FreedomFoto: мистецтво радості, фотографії свободи

Ірма Еккель  |  Субота, 15 вересня 2012, 10:25
Нещодавно у Харкові з'явилася незвична творча формація. Це проект FreedomFoto, який об'єднав у єдину професійну команду фотографів, стилістів, дизайнерів, митців боді-арта для організації масових тематичних фотопроектів.
FreedomFoto: мистецтво радості, фотографії свободи

Проект створили дві молоді харків’янки – Анастасія Свобода і  Вікторія Луніна. «Справжня Варта» звернулася до них з проханням розповісти про FreedomFoto нашим читачам.

Дівчата, розкажіть нашим читачам про FreedomFoto, яка концепція проекту, як давно він існує?

Наш проект відносно молодий - у квітні ми святкували свій перший день народження. Концептуально фотопроект від індивідуальної фотосесії відрізняється тим, що на проектах зустрічається велика кількість творчих людей з різним поглядом на ідею і тематику проекту. Ми розробляємо образи, шукаємо відповідну локацію, максимально передаємо настрій і сюжетну лінію теми проекту. Ми не тільки фотографуємо. Ми знайомимося, спілкуємося, дружимо, розвиваємося, ділимося досвідом.

Настю, FreedomFoto дуже цікавий проект, особливо для Харкова, тому що можливостей весело і оригінально провести дозвілля у нашому місті бракує.

Це так. Я почала займатися проектом під час декретної відпустки. Хотілося чогось яскравого, нестримного, спонтанного, емоційного. Хотілося дарувати людям радість! Тому ми постійно тримаємо учасників у тонусі. Недарма наш девіз «Живіть яскраво!»

Кожна фотозустріч – це маленьке шоу. Настю, ви щоразу пишете сценарій, розподіляєте ролі, вигадуєте образи? Чи образи вигадують учасники у межах заданої теми?

Тематика проекту народжується раптово. Часто вибір теми є плодом колективної праці.
 Ми багато працюємо над створенням образів для моделей, надихаємось роботами відомих фотомитців, переглядаємо фільми, читаємо статті або книжки по темі. Наприклад, 16 вересня ми знімаємо проект в стилі Wild West. Натхнення в створенні образу дівчини-бандитки подарували Пенелопа Круз і Сальма Хайек - героїні однойменного фільму.
Взагалі, терпіти не можу, коли фото «порожні». Просто красиві дівчата в різних образах.
Я люблю фото, які несуть якесь смислове навантаження. Мінірозповідь. Тому в кожному проекті ми намагаємося позначити сюжетну лінію, створити образи, які цю сюжетну лінію розкриють. Звичайно, не на всіх проектах удається в рамках теми зробити маленький фотоспектакль, але Wild West - приємний виняток. Я в передчутті цього проекту.

FreedomFoto далеко не єдиний організатор фотопроектів у Харкові, але саме ваші фото зустрічи є найоригінальнішими. FreedomFoto не обмежується стандартним набором «студія  або клуб». Мені особливо запам’ятався підводний проект в аквапарку Джунглі. Чи легко було знайти фахівців з підводної зйомки у нашому степовому Харкові? Як поставилася до такого незвичного проекту адміністрація аквапарку? Підтримали одразу чи довелося умовляти?

Звичайно, підводних фотографів в Харкові набагато менше, ніж наземних. Незвичайний проект адміністрація аквапарку відразу підтримала, хоча не всі люблять експерименти. Було нелегко, звісно, впіймати потрібний момент в незвичайних умовах. Але моделі були розумнички. Слухали інструктора, «правильно» дихали ... Фото вийшли незвичайними, казковими.

Вікторіє, ви опікуєтесь фотографами. Фотографи, як і всі митці люди творчі, емоційні, з усіма спільну мову знаходите?

Головний секрет спілкування з фотографами - це мінімум обмежень для їхньої творчості і максимум допомоги з нашого боку.  Я сама  дуже творча і емоційна особистість, тому з учасниками ми розмовляємо однією мовою.

Серед фотографів проектів переважають аматори-початківці чи досвідчені митці? Відбувається під час фотозустрічей обмін досвідом між фотографами? Зрозуміло, що початківцям ваші фотопроекти дають корисну практику і новий досвід. А як ви мотивуєте професіоналів?

Наш проект створений для спілкування, до нас приходять як фотографи-початківці, так і митці з ім'ям. Професіонал - це кліше, поняття відносне. Як то кажуть: «вік живи, вік учись».
Багато учасників приходять до нас за спілкуванням, адже так приємно перебувати в товаристві людей, які не просто розуміють твій професійний сленг, а ще й можуть посміятися і пожартувати від душі.

Настю, ви працюєте з моделями. Моделлю, тобто учасником проекту FreedomFoto може стати кожен охочий?

Є, безумовно, обмеження. Вони, як правило, продиктовані темою проекту (типаж зовнішності) і наданими костюмами (розмір). Але спробувати себе в ролі моделі може кожна. Головне - бажання змінюватися, експериментувати.

І ви не вимагаєте від моделей параметрів 90-60-90?

Ці параметри давно застаріли. Коли говорять цифри, краса мовчить. Мені шкода всіх тих, хто орієнтується на цей цифровий ідеал. Вони ошукані модою. В учасниці може бути не ідеальна зовнішність, але вміння подати себе і гра емоцій при позуванні - на висоті.

У проектах беруть участь переважно дівчата? А хлопці менше люблять фотографуватись?

Хлопцям важко розслабитися перед камерою. У багатьох спрацьовує стереотип «я ж мисливець, добувач! А це все - несерйозно». Коли ми знімали lovestory в готелі Baden-Baden, наслухалися багато цікавих історій про те, хто як свого чоловіка або хлопця заманив на наш фотопроект. Шантаж, сльози, підкуп.... Дівчата вправлялися як могли.
А взагалі без хлопців нудно, звичайно. Тому є у нас парочка постійних хлопців-моделей, які допомагають втілювати найнесподіваніші чоловічі образи

Ви допомагаєте моделям обрати зачіску і макіяж, створити гармонійний образ?

Звичайно. На проектах працюють тільки ті майстри, яким ми довіряємо. Вони створюють цілісний образ. Зазвичай, це учениці Юлі Новосьолової - випускниці школи стилю та візажу «YouNOVA»

Настю, що ви можете порадити панянкам, які з цікавістю дивляться ваш сайт, але не наважуються  записатись на фотозустріч?

Не бійтеся експериментувати, ризикувати, виявляти емоції. Наші проекти створені для того, щоб подивитися на себе по новому, розкрити свій потенціал, полюбити себе, врешті-решт!

 Вікторіє, як ви розподіляєте моделей між фотографами? Чи не трапляється так, що всі хочуть фотографувати високу струнку блондинку?

Моделей намагаюся розподіляти не за зовнішніми даними, а за людськими якостями. До фотографа меланхоліка «прикріплюю» модель поактивніше і навпаки, щоб вони доповнювали один одного. Так створюється творчий тандем.
А що стосується блондинки модельної зовнішності, то я завжди відповідаю так: зовнішність - це всього лише 30% фото, дівчина може володіти параметрами далеко не 90-60-90 і при цьому бути настільки епатажною і цікавою, що фото з нею будуть неймовірними.

Дівчата, дякую за цікаву розмову. І на останок, якщо не секрет, які нові фотопроекти плануєте найближчім часом?

Ми збережемо інтригу, але можемо сказати із впевненістю, що на вас чекають яскраві, насичені і дуже цікаві проекти. Зараз ми відкриваємо кілька нових напрямків.

Дякую за розмову. І на останок розкажіть нашим читачам, куди і як їм звертатися, щоб взяти участь у заходах FreedomFoto?

Ми маємо власний сайт, групи FreedomFoto на форумах і у соціальних мережах. Чекаємо всіх охочих експериментувати і отримувати від життя максимум емоцій!
Живіть яскраво!

http://vk.com/ffreedomfoto - група Вконтакте

https://www.facebook.com/groups/freedomfoto/?ref=ts – група на Facebook

 http://freedomfoto.net  - сайт

099-660-98-55

096-712-75-09

http://www.kharkovforum.com/showthread.php?t=1728499 – тема на Харьковфоруме

http://www.mama.kharkov.ua/forum/index.php?showtopic=192993 – тема на Мамафоруме

Усі фотографії - це роботи фотографів проектів FreedomFoto.

comments powered by HyperComments