Харків – це теж Врадіївка: жителі міста виступили проти міліцейського беззаконня

Світлана Шкурай  |  Субота, 6 липня 2013, 18:13
Небайдужі харків'яни – учасники інтернет-спільноти «ХарківФорум», активісти багатьох громадських організацій, члени кількох політичних партій ввечері 5 липня вийшли на майдан Свободи, аби висловити своє обурення з приводу подій у Врадіївці. «Вся Україна - Врадіївка» - написано на плакатах. Мітинг стосується не тільки нещодавнього випадку - він став лише приводом - а міліцейського свавілля в Україні загалом. Свої вимоги протестувальники виклали в резолюції, яку озвучили на площі.
Харків – це теж Врадіївка: жителі міста виступили проти міліцейського беззаконня

 «Резолюція  була складена за пропозиціями користувачів форуму. Люди зараз самі будуть підказувати, як її змінити: додати якийсь пункт, якийсь прибрати через те, що він здається більш агресивним, незрозумілим чи непотрібним. Резолюція-вимога буде надіслана Президенту, до Верховної Ради, керівництва МВС та Генеральному прокурору України» – пояснює Юрій Шевченко, координатор мітингу. «Цей мітинг не спрямований проти конкретних міліціонерів, не спрямований проти міліції загалом, він проти беззаконня, що йде від тих людей, які повинні бути правозахисниками.» - додав він.

Студентка Поліна прийшла на підтримку протесту, котрий вже відбувся у Миколаївській області, і проти міліцейського свавілля. «Міліцейській структурі потрібна «чистка» кадрів. Поки у нас немає схеми, за якою ми можемо все змінити, але можемо подивитись, як робилось в інших країнах: порушення присікалися на місці. Коли висока зарплатня, кожен міліціянт тримається за свою посаду, а у нас міліціянти просто не цінують свою роботу і заробляють гроші обкраданням людей» - говорить дівчина.

Акція продемонструвала обурення місцевих жителів не тільки подіями у Миколаївській області, а й катуваннями, вбивствами та іншими протиправними діями, вчиненими міліцією. Захід проходив у форматі віче, тобто бажаючі могли виступити перед загалом.


 

Олена Михайловська, представник спільноти «ХарківФоруму» наголошує на тому, що подібні порушення закону трапляються часто: «Випадок, який стався у Врадіївці, зґвалтування та спроба вбивства, далеко не єдиний приклад беззаконня органів МВС. Ми всі пам’ятаємо історію студента Ігоря Індила, який несподівано впав мертвий. Про «кришування» міліцією наркоторгівлі ми теж знаємо. Наприклад, засудження невинних людей в Чернігівській області. Люди, покликані нас захищати, ґвалтують та вбивають».

Під дудіння та вигуки «Ганьба» до протестувальників підійшов губернатор Харківської області Михайло Добкін. За його словами, він їхав зі спектаклю і побачив акцію. «Я прийшов запитати у вас, чому ви навпроти адміністрації мітингуєте» - пояснив свою появу губернатор.

Почалося гучне неформальне спілкування Михайла Добкіна з учасниками акції, внаслідок чого присутні розділилися на дві частини: одна скаржилася та сперечалася з губернатором, інша – продовжила мітинг. Відеозаписи розмови вже можна переглянути в  Інтернеті.

 Під час акції протесту під резолюцією можна було залишити підписи. За словами координатора Юрія, це вже зробили близько 100 харків’ян. Основні вимоги активістів такі: амністувати учасників протестів у Врадіївці за всіма статтями, допомогти спіймати злочинців, провести у всіх РУВC України переатестацію та ввести виборність суддів, прокурорів та вищих посадових осіб МВС.

Один з учасників заходу навіть запропонував брати на роботу Міністрами МВС іноземців та закрити міліцейські та юридичні академії.

Громадський активіст Федір Бєлов переконаний, що  міліція і ставлення до неї зміняться тільки тоді, коли система зміниться, прийдуть нові кадри, а провідна роль у цих перетвореннях належить громаді: «У нас є журналісти, яких вбили, і ці факти досі не розкриті. У нас також є факти зґвалтувань, побоїв в місцях затримання, але ніхто не покараний. Настав час, коли все це треба ставити на свої місця, тобто розкривати. Тільки громадськість може підштовхнути на це і владу, і МВС».

Мітинги на підтримку жителів Врадіївки відбулись також 5 липня в Запоріжжі та 4 липня в Миколаєві, а ще у Львові, Києві та інших містах.

Нагадуємо, що у селищі міського типу Врадіївка 26 червня жорстоко побили та зґвалтували 29-річну  Ірину К-ву. Потерпіла назвала трьох підозрюваних у нападі, серед яких два працівники міліції. Одного з міліціонерів заарештували, а інший залишався на волі, адже стверджував, що перебував у час злочину у райвідділі. Це не перший подібний злочин у Врадіївці. За останні три роки сталося два жорстоких вбивства жінок. Обурені такими подіями жителі селища 1 липня вийшли протестувати. Проти них порушено кримінальну справу за хуліганство та умисне пошкодження майна.

 

comments powered by HyperComments