Паломницький тур ГО «Україніка» на освячення Святішим Патріархом Філаретом Свято-Троїцького храму

Мира Незабудка  |  Понеділок, 22 липня 2013, 14:03
Захід відбувся в м. Луганськ 20 липня в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Харківська громадська організація «Україніка» зібрала та повезла у паломницький тур цвіт харківської української еліти. Повний автобус представників ЗМІ, творчих особистостей, представників різних політичних проукраїнських партій та громадських об єднань, істориків зібрався на це свято.
Паломницький тур ГО «Україніка» на освячення Святішим Патріархом Філаретом Свято-Троїцького храму

 Свято-Троїцький храм – це перший у регіоні храм Української православної церкви Київського Патріархату (УПЦ КП). Його будівництво розпочалося 1,5 року тому на кошти вірян. Хрести, ікони і кадило подарували також віряни. Поряд із собором розташована резиденція Луганської єпархії, діє бібліотека, є конференц-зал.

Міліція та інші правоохоронні органи взяли під цілодобову охорону Свято-Троїцькій храм, і не даремно. З самого ранку його пікетували активісти Прогресивної соціалістичної партії України (ПСПУ). Вони вигукували «Денисенко – розкольник», «Філарет-Анафема»! Окрім прапорів  ПСПУ, на пікеті були також присутні прапори «Київська Русь» та «Союзу руського народу за віру, царя, за вітчизну».

Вперше в Україні представникам ЗМІ були видані жилети з написом «Преса». Практика маркування була схвально оцінена керівником МВС та буде поширюватися на всі регіони України заради безпеки журналістів - заявив заступник начальника головного слідчого управління МВС України Олег Татаров.

Церемонія освячення та проведення літургії розпочалася у 9-й годині Святим Патріархом Філаретом та духовенством УПЦ КП. Пізніше Святіший Патріарх Філарет виголосив промову, в якій зазначив, що надалі зміцнюватиме позиції УПЦ КП на Луганщині. «Буду відкривати парафії, відправити богослужіння, відкривати недільні школи. Потрібно відроджувати духовність, бо атеїзм тут дуже добре попрацював» [- він, до речі, сам уродженець Донбасу].

Захід закривала «Україніка» концертною програмою, яка викликала захват у всіх присутніх.

Солов’їний спів Ії Кунафіної лунав дзвіночками на весь церковний двір та за його межі. Відомий харківській бард Микола Воловик змусив задуматися та розчулитися усіх прихожан.

Фольклорний гурт народної творчості з м. Дергачі «Чарівна пісня» показав усю красу української пісні. Вірослав – відомий харківській волхв виконав наостанок чудову пісню про віру та любов до Бога.

«Україніка» і надалі буде практикувати паломницькі тури по святим місцям. Не словом, а ділом.

comments powered by HyperComments