«Вертикаль» пам’яті Висоцького: актора й поета увічнили в Харкові

Світлана Шкурай  |  Четвер, 22 серпня 2013, 09:32
У Харкові 21 серпня відкрили меморіальний комплекс «Вертикаль», що складається з пам'ятника Володимирові Висоцькому та скеледрому. Урочистості розпочалися о 17 годині біля Палацу спорту.
«Вертикаль» пам’яті Висоцького: актора й поета увічнили в Харкові

Цей своєрідний день пам’яті зібрав прихильників творчості  співака та виконавців його пісень. Серед гостей літні люди, діти та молодь. Дехто прийшов з квітами, аби покласти їх до підніжжя скульптурної композиції. Спеціально, щоб розрізати стрічку, до Харкова приїхав і син Висоцького - Микита. Під час невеликого концерту виступили співаки, танцювальний ансамбль та поети. Звучали переважно твори Володимира Висоцького. Завершилось відкриття випробуванням скеледрому: альпіністи різного віку демонстрували глядачам свої вміння.

Назву комплексу позичили в одного з фільмів, в якому поет зіграв радиста групи альпіністів Володю. Володимир Висоцький також виконував ролі у картинах «Місце зустрічі змінити не можна», «Інтервенція», «Погана хороша людина» та інших, грав у Театрі на Таганці. Деякі його пісні звучали у виставах. Свої твори Висоцький виконував під акустичну семиструнну «російську» гітару.

Автори скульптури  Віктор Ліфшиц та Олександр Демченко зобразили Володимира Висоцького з гітарою на фоні зім’ятого листка з піснями, нотами, уривками цитат та віршами. За 5-метровим пам’ятником розмістили скеледром висотою 18 метрів, на його верхівці – оглядовий майданчик для спортсменів-альпіністів.

Конкурс на ескіз пам’ятника було оголошено в березні 2012 року. За п’ять місяців із запропонованих проектів обрали один. Скульптуру встановили біля Палацу cпорту на згадку про концерт виконавця у травні 1978 року.

Нагадаємо, що у 2009 році в Києві було встановлено пам’ятник Жеглову та Шарапову, героям «Місце зустрічі змінити не можна. У цьому фільмі роль оперативного працівника Гліба Жеглова виконав Висоцький. Також скульптуру Володимиру встановили 2012 року в Одесі.


comments powered by HyperComments