Харків'яни вшанували 90-річний ювілей поета Василя Борового

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 жовтня 2013, 15:04
2 вересня в харківському Клубі письменників відбувся ювілейний творчий вечір Василя Івановича Борового з нагоди 90-річчя поета. Ювіляр був присутній в залі, де колеги і товариші вшанували його за буремний творчий шлях.
Харків'яни вшанували 90-річний ювілей поета Василя Борового

Всі присутні щиро вітали Василя Івановича з ювілеєм і щиро бажали йому довгих та благих літ. Серед них були поети та літературні критики Віктор Бойко, В’ячеслав Романовський, Володимир Брюгген, Володимир Калашник та представники Літературного музею. З цієї нагоди з Києва приїхав секретар київської організації Національної спілки письменників Володимир Барна, який вручив грамоту пану Василю з нагоди круглої дати. Модерували захід  Анатолій Перерва та Олександра Ковальова, яку з ювілярам зв’язують теплі стосунки.

Василь Боровий (в центрі)

Люди, протягом багатьох років особисто знайомі з поетом, шанувальники його поезії розповідали про життя і творчість Василя Івановича, наголошували на визначному внеску, який він зробив  для української літератури. Адже його вірші – це болюче, емоційне віддзеркалення тієї далекої, страшної епохи, яку пізнав поет особисто і про яку більшість наших співгромадян знають лишень з книжок та розповідей старшого покоління. Життя пана Василя було нелегким. В 1947 році він за «антирадянську агітацію та буржуазний націоналізм» був запротореній на 10 років до таборів. І все через те, що насмілився в одному з віршів написати правду про Голодомор. Цього йому не пробачили. Навіть після звільнення його не залишили в спокої: аж до настання незалежності до нього приходили з «органів» з вигаданими перевірками.

І от в цей день, оточений колегами та шанувальниками, Василь Іванович вислухав щирі побажання та подяки від молодших літераторів. Він, за його словами, такого прийому і не очікував. Харківські літератори висловили сподівання, що через 10 років вони так само зможуть вшанувати вже столітній ювілей поета.

 

comments powered by HyperComments