В харківській «Просвіті» відбувся вечір української пісні

Юлія Гуш  |  Четвер, 17 жовтня 2013, 13:11
16 жовтня в приміщенні харківської «Просвіти» відбувся захід, повністю присвячений українським історичним та повстанським пісням.
В харківській «Просвіті» відбувся вечір української пісні
На цей вечір був запрошений харківський бандурист Назар Божинський. Сам він родом Полтавщини, зараз живе та працює в Харкові. За освітою Назар  - архітектор. В свій час навчався гри на бандурі у Костя Черемского, відомого бандуриста та громадського діяча. В першу частину вечора Назар Божинський виконав низку українських історичних пісень та не просто виконав: до кожної пісні він розповів  невеличкі  історії, які передували їх створенню.
 
 
Наприклад, пісня про Турбаївске повстання була присвячена буремним подіям кінця ХVIII століття, коли селяни, не бажаючи миритися з кріпацькою долею, повстали проти своїх панів. Це було одне з найгучніших повстань тих років. Влада довгий час не могли нічого вдіяти проти повстанців, допоки уряд не вирішив вдатися до жорстоких каральних дій. У село Турбаї ввійшов батальйон піхоти Бузького єгерського полку і 200 козаків,на озброєнні яких було навіть дві гармати. Урядові війська провели масові арешти селян. Найбільш жорстоко були покарані найактивніші учасники повстання – їх побили канчуками, вирвали ніздрі, випалили на щоках і чолі тавро «вор» і відправили на довічні каторжні роботи до Тобольську. Саме ж село буле перейменоване на Скорбне. Але про ці події не забули. Пам’ять про Турбаївське повстання досі живе в пісенній народній творчості.
 
На другій половині вечора співали всі. Присутні в залі виконали найбільш відомі повстанські пісні, такі як «Україно-мати» , «Гей, Степан», «Ой у лузі червона калина», «Під львівським замком», «Вже вечір вечоріє» та багато інших.
До речі, тематика пісенного вечора була обрана неспроста. «Пару днів тому відзначали свято Покрови, − розповів Назар Божинський, − тому ми вирішили, що потрібно згадати пресвяту Покрову, козацтво та повстанців. І загадати не просто словами, а історичними піснями у власному виконанні. Адже вони самі співали цих пісень і саме про них вони були складені».

 

comments powered by HyperComments