Харківський ЄвроМайдан: плани та погляди

Світлана Шкурай  |  Субота, 30 листопада 2013, 13:36
Масово їхати до Києва закликають харків'ян ініціатори місцевого ЄвроМайдану. Ті, хто не зможе, запрошують на щоденні акції на площі Свободи. Ранковий розгін столичної акції запам’ятається не тільки його учасникам, а й усім, хто хоча б раз переглянув відео з Майдану. «Цієї ночі Україна заснула в Європі, а прокинулася в Білорусі» - пише одна з учасниць зустрічі «ЄвроМайдан Харків» в соціальній мережі.
Харківський ЄвроМайдан: плани та погляди

Протидія євроінтеграції в очах активістів та частини громадськості перетворилася на чергове обмеження прав в Україні.  Стусанами по праву на мирні зібрання, кулаками про праву на вибір… Так вже було.

Майданівці, як у Києві, так і в інших містах, сподівалися до останнього. У четвер на харківське віче підтримки євроінтеграції зібралися близько 500 жителів міста. «Харків’яни вимагають угоди з ЄС. Угода з Європою – шлях у майбутнє» - полотно з цим написом розтягнули мітингарі на площі Свободи. У кожного  учасника акції свої сподівання та мотивації бути в Європі:

 «Я хочу, щоб права людей дійсно виконувались» - івент-менеджер Наталія Івлєва.

 «Я там півтора роки працював. Був  у п’ яти країнах Європи і раз в Росії. Я все бачив це. Мені є з чим порівняти. І далі вже все, можна нічого не казати» - ветеринар Андрій Чуб.

«А я хочу, щоб була можливість безвізового режиму» - фотограф Олена Савченко.

«Я була на Майдані у 2004-му. Я не впевнена, що ЄС – це на 100%  добре для України. Але це краще, ніж Митний союз» - перекладач Ірина Шпак.

Наступного дня, коли Президент України не підписав угоду про асоціацію, харків’яни під час щоденного зібрання о 18 годині провели невеликий перформанс. «Ми пропонуємо все негативне: корупцію, бідність, свавілля, безвідповідальність, авторитаризм, рейдерство, непрозорість, невпевненість - покласти в цю валізу, на якій написано «Чемодан-вокзал-Мутний союз», і нехай Президент відвезе це все в Росію і там і залишить, а потім повертається і разом  з нами рухається до Європи» - пояснила одна з організаторів харківського ЄвроМайдану Надія Савинська.

Покласти поклали, але на жаль, все це таки затрималося  в Україні, що продемонстрували події ранку 30 листопада у Києві.

«Від того, наскільки українці щиро бажатимуть продовження (і вірогідної радикалізації) Євромайдану і діятимуть відповідно - залежить його подальша доля. Всі розмови, що хтось (опозиція чи громадські лідери) злили Майдан - це несвідома чи свідома брехня. Злити справжній Майдан неможливо нікому. Якщо після сьогоднішніх подій не складеться революційної ситуації, то це, шановні українці, не провина наших громадсько-політичних лідерів, а відповідальність кожного з вас (і нас)» - написав сьогодні вранці на своїй сторінці в соціальній мережі Дмитро Пилипець, один з організаторів харківського ЄвроМайдану.

У дні ЄвроМайдану біля символу Харкова - Дзеркального струменя влада вирубувала дерева і ладнала будівельні паркани

Щоденні вечірні зустрічі у Харкові на площі Свободи організатори поки не скасовували. Планується також проведення акції у неділю о 12 годині біля пам’ятника Шевченку.

comments powered by HyperComments