Оксана Забужко на Євромайдані: «...без європейського Харкова нема європейської України»

Ніна Жаровська  |  Субота, 14 грудня 2013, 11:02
В п'ятницю ввечері на харківський Євромайдан завітала письменниця Оксана Забужко. Вона спілкувалась з «євромайданівцями» та читала вірші.
Оксана Забужко на Євромайдані: «...без європейського Харкова нема європейської України»

Харківський Євромайдан  13 грудня почався о шостій вечора біля пам’ятника Тарасу Шевченко. Підтримати мирний протест прийшли сотні  харків'ян.

Гостею Євромайдану вчора була письменниця Оксана Забужко – вона приїхала, щоб узяти участь в акціях, присвячених філологу Юрію Шевельову, а також підтримати місцевий Євромайдан.

«Я думаю, що Україна ніколи ще не була така єдина сьогодні, об’єднана цією владою в єдиному пориві, вся Україна проти цієї влади. (…) Одне я знаю твердо і я це сьогодні вже кілька разів говорила і дуже рада повторити тут:  без європейського Харкова нема європейської України», - сказала письменниця. Харкову Оксана Забужко побажала пам’ятати «апокрифічну одинадцяту заповідь Христа – «Не бійся».

Після виступу письменниця почала читати вірш «Диптих 2008» – емоційно, з душею. Але дочитати поезію Забужко не вдалось – у мікрофона зник звук. Напевне, техніка не витримала емоційного напруження, пожартувала вона.

До речі, ось кінцівка вірша:

«…Так чому ж я мушу
стояти на цім п’ятачкові – вузенькім окрайчику –
в повному бойовому виряді, з протигазом включно,
і волати, як оглашенна: «Вони не пройдуть!» –
невже лиш на те, щоб подати знак
(променем ліхтарика по безкрайній мапі)
що у цій-от точці – принаймні в цій, –
допоки її закрито
шістдесятьма каге мого живого тіла,
вони й справді –
не пройдуть?»

Наприкінці вечора до Євромайдану підвезли спалений автобус – на ньому раніше перевозили апаратуру для мирного протесту, пояснив один із організаторів акції  Дмитро Пилипець. Проте в ніч на 13 грудня автівку було знищено – організатори підозрюють, що це був умисний підпал. Попри все Євромайдан у Харкові триватиме «до кінця». У будні – з шостої вечора, на вихідних – з 12.00. 

comments powered by HyperComments