Червоні коти та слони в квіточку: чим дивувала Жаннета

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 23 грудня 2013, 10:42
Керамічні сови, коти, слони та ведмеді «полонили» харківську Муніципальну галерею. А ще – вази та підсвічники, дзеркала та чаші – все це роботи талановитого майстра Жаннети Соловйової. Виставка «Спочатку була глина» триватиме до 14 січня.
Червоні коти та слони в квіточку: чим дивувала Жаннета

Авторка глиняних «дивинок» - жвава 72-річна Жаннета Соловйова. Роботи цієї жінки бодай раз у житті бачив практично кожен харків’янин – це і оздоблення для Палацу одружень і численних дитсадочків, а також 24 керамічних барельєфи із віршами Олександра Пушкіна та «картинами» до них.

У Муніципальній галереї Жаннету називать «постійною авторкою та другом». На питання, як до неї звернутись по-батькові, жінка знизує плечима – ніяк, і швидко переключається на іншу справу. У неї практично нема часу на розмову. Вона, наче механізм годинника, постійно в русі, - свою чергову виставку сама збирала, сама шукала місце для кожного глиняного предмету.

Жаннета Соловйова

Безпосередньо перед відкриттям експозиції керамістка  власноруч запалює свічки, а нетерплячі гості галереї  заповнюють виставкову залу. Багато хто – з квітами. Жаннета миттєво вирішує «вплести» квіти до власної  виставки. Вона ставить букети в свої ж вази.

Серед  гостей виставки Жаннети – її похресниця Вероніка Фартигіна. Дівчина з малих років бачила хресну в роботі та власне її витвори. Каже, цікаво спостерігати за глиняними перевтіленнями. А найніжніші почуття в неї викликають глиняні коти та слони: «Їх  аж хочеться погладити».

Слонів сама Жаннета дуже любить і поважає. Її слони – або геть як справжні, або зовсім казкові. Останні мають найнеймовірніші окраси (від зеленого, рожевого, блакитного чи «в квіточку») та можуть творити все що завгодно – ходити догори ногами чи навіть літати.

Взагалі усі роботи Жаннети дуже «теплі». Можливо, й через те, що розмальовані вони воском.

...

А я люблю зеленого слона.
Він гарний слон, у квіточки і в цятки.
Тут навіть є шовковий леопард.

... Великий світ. І діти вже дорослі.

А я люблю зеленого слона.

... 

Ольга Дудник

 

Подивитись роботи Жаннети Соловйової можна в Муніципальній галереї  Харкова (вулиця Чернишевська, 15). 

comments powered by HyperComments