Доторкнись до Науки: в Харкові відкриють унікальний «ЛандауЦентр».

Ольга Телипська  |  Четвер, 26 грудня 2013, 10:28
На початку нового 2014-го року починає свою діяльність науково-демонстраційний освітній центр «ЛандауЦентр». Таким чином буде реалізована ініціатива Асоціації випускників, викладачів та друзів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна стимулювати відродження громадського інтересу до науки (насамперед, у молоді) і створити унікальний у межах України приуніверситетський центр інтелектуального дозвілля для харків'ян та гостей нашого міста.
Доторкнись до Науки: в Харкові відкриють унікальний «ЛандауЦентр».

Це буде перший у своєму роді виставковий майданчик при університеті. Вже в січні – 3 числа ми зможемо побачити дебютну експозицію, яку присвятили цікавій фізиці. Відвідувачам обіцяють показати голограми, маятники, лазери, чорні скриньки, телескопи, кінетичні скульптури, оптичні ілюзії тощо. Усе це – експонати, що належать університетським кафедрам фізичного факультету, Центру розвитку обдарованості юнацтва при фізико-технічному факультеті університету, авторам-винахідникам, справжнім подвижникам і небайдужим до науки людям. Окрім того, відбудеться виставка знахідок Науково-дослідної лабораторії Германо-Слов’янської археологічної експедиції ХНУ.

«ЛандауЦентр» – має стати інтерактивним виставковим майданчиком, на якому будуть демонструватися різноманітні наукові закони і явища. Кожен відвідувач  зможе самостійно проводити експерименти, брати участь у будь-яких інтерактивних діях.

Зазвичай інтерактивним музеєм (центром) називають технічно й технологічно оснащену виставку, робота якої, насамперед, орієнтована на діалог з аудиторією. В арсеналі технологій таких виставок – відео-шоу, панорамні проекції, віртуальна реальність тощо. Також проводяться інтерактивні екскурсії, які передбачають спілкування з публікою, майстер-класи, вікторини та інші інтерактивні заходи, що часто не потребують нових технологій. На відміну від класичних музеїв, у таких закладах головний девіз – «Спробуй власноруч!»

Ідея відкриття такого центру вже давно обговорювалася університетською спільнотою. Адже після проведення «Ночі науки» та «наукових пікніків» у вересні – жовтні 2013 року стало зрозумілим, що харків’янам украй необхідний певний науково-освітній центр, де б зацікавлені люди могли долучитися до науки, узяти участь у різноманітних експериментах, познайомитися з найвідомішими світовими науковими досягненнями.

Вже у лютому експозиція зміниться, і відвідувачі матимуть змогу дізнатися більше про інформаційні технології в науці.

Березнева експозиція буде присвячена біологічним наукам. А 19 квітня, коли Харківський університет святкуватиме щорічний День випускника, заплановано справжнє відкриття харківського центру з розширеними площами, майстернями, новими експозиціями тощо.

«ЛандауЦентр» запрошує до співпраці різноманітні навчальні заклади, громадські організації, комерційні структури, ЗМІ, винахідників та розробників цікавого обладнання, які поділяють прагнення організаторів науково-демонстраційного центру створити інтерактивний освітній центр, де кожен охочий зможе доторкнутися до науки. Ідеологи проекту стверджують, що Харків як освітній центр України, здавна приділяв значну увагу популяризації наукових знань і дотепер, на їх думку, є столицею вітчизняної науки, просвітництва, освіти й культури.

Науково-демонстраційний освітній центр «ЛандауЦентр» працюватиме за схемою ідентичних світових аналогів,  таких як     Музей науки «Експлораторіум» (Сан-Франциско, США),  Центр науки «Коперник» (Варшава, Польща), Музей науки (Бостон, США), Музей науки «Експериментаніум» (Москва, Росія), української філії «Експериментаніуму» (Київ, Україна), Центр науки і технологій «НЕМО» (Амстердам, Нідерланди).

У січні – березні 2014 року «ЛандауЦентр» працюватиме з 12.00 до 18.00 у вихідні та в окремі дні зимових та весняних канікул, про що організатори повідомлятимуть на своїх сайтах.

У дні роботи «ЛандауЦентру» проводитимуться різноманітні науково-пізнавальні заходи (лекції, конкурси, ігри, розважальні програми та ін.), про які заздалегідь можна буде дізнатися на сайтах організаторів чи партнерів.

Місце проведення відкриття: Північний корпус ХНУ імені В. Н. Каразіна (майдан Свободи, 6, вхід  -  з боку готелю «Kharkiv Palace»)

Час проведення: 3 січня 2014 року, 12.00

Організатори: ХНУ імені В. Н. Каразіна, Асоціація випускників, викладачів і друзів ХНУ імені В. Н. Каразіна, громадська організація «Громада Харкова».

На фото - підготовка до відкриття:

comments powered by HyperComments