Сьогодні в Росії день любові і вірності. А ми що, лисі?

Микола Кузнецов  |  Середа, 8 липня 2009, 08:51
Отже, 8 липня наш північний сусід святкує День Петра і Февронії – День сім'ї, любові і вірності. Приєднаємося – сьогодні п'ємо виключно зі своєю половинкою.
Сьогодні в Росії день любові і вірності. А ми що, лисі?

Петро і Февронія — покровителі сім'ї і шлюбу. Їх спільне життя є зразком християнської родини.

Благовірний князь Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Він увійшов на муромський престол в 1203 році. За декілька років до цього князь Петро захворів проказою, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сонному видінні князю було відкрито, що його може зцілити дочка «древолазця» бортника, який здобував дикий мед, Февронія, селянка села Ласкавого в Рязанській землі. Діва Февронія була мудрою, її слухалися дикі тварини, вона знала властивості трав і вміла лікувати недуги, була гарною, благочестивою і доброю дівчиною. Князь пообіцяв одружитися на ній після зцілення. Февронія зцілила князя, проте він не стримав свого слова. Хвороба поновилася, а Февронія знов вилікувала його і таки вийшла за нього заміж.

Коли Петро успадковував княження після брата, бояри не захотіли мати княгині простого звання, заявивши йому: «Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних баринь, або залиш Муром». Князь взяв Февронію, сів з нею в човен і відплив по Оці.

У Муромі ж почалася смута, багато хто пустився домагатися звільненого престолу, почалися вбивства. Тоді схаменулися бояри, зібрали раду і вирішили звати князя Петра назад. Князь і княгиня повернулися. Февронія ж зуміла заслужити любов городян.

У похилих літах прийнявши чернече постриження в різних монастирях з іменами Давид і Евфросинія, вони благали Бога, щоб їм померти в один день, і заповідали тіла їх покласти в одній труні, заздалегідь приготувавши гробницю з одного каменя, з тонкою перегородкою. Померли вони в один день і годину – 25 червня (за новим стилем – 8 липня) 1228 року.

Також цього дня

8 липня 52 року до н.е. – прийнята дата заснування Парижа. Поселення існувало на цьому місці ще двома–трьома століттями раніше, але вперше про нього (тоді місто називалося Лютецією) згадав Гай Юлій Цезарь в своїх «Записках про Гальську війну».

Головне місто гальського племені паризіїв розташовувалося на острові річки Сіни і зв'язувалося з берегами двома дерев'яними мостами. Дата в деякому роді умовна, оскільки Цезар у той час вів війну з повсталими гальськими племенами під керівництвом Верцингеторікса. Лютеція була захоплена і зруйнована. Загалом, заснування міста відбулося в повній відповідності з відомими рядками «до основания разрушим, а потом…» Місто і справді відбудували.

Назва Лютеція пізніше змінилася на Паризію (тобто місто паризієв), звідси і пішла сучасна назва. У V столітті нашої ери Париж був захоплений франками, король яких Хлодвіг зробив його в 508 році своєю резиденцією, а зі вступом на французький престол династії Капетінгів Париж став столицею королівства.

1654 – перший єврей прибуває до Америки (Нью-Йорк) — Яків (Джейкоб) Барсимсон.

1709 – Полтавська битва по новому стилю.

1889 – вийшов перший номер газети «The Wall Street Journal».

1901 – У Франції введено обмеження швидкості руху автомобілів в містах – 10 км/год.

1944 – Указом Президії Верховної Ради СРСР введено почесне звання «Мати-героїня» і установлені орден «Материнська слава» і медаль «Медаль материнства».

1974 – ЦК КПРС затвердив проект будівництва Байкало-Амурської магістралі (БАМу).

1981 – в «Ленкомі» відбулася прем'єра мюзиклу «Юнона і Авось».

Про великих світу сього

8 липня 1839 року народився Джон Рокфеллер, американський промисловець, який заснував нафтову компанію «Стандард ойл». Його ім'я стало прозивним позначенням багача.

1842 – Микола Бенардос, винахідник, творець всіх видів електричної дугової зварки.

1891 – Володимир Володін (справжнє прізвище Іванов), актор театру і кіно («Волга-Волга», «Цирк», «Кубанські козаки»).

1908 – Володимир Белокуров, актор («Мертві душі», «Воскресіння», «Смугастий рейс», «Невловимі месники»).

1915 – Микола Крюков, актор театру і кіно («Земля Санникова», «Бронзовий птах», «Петрівка, 38»).

1938 – Андрій Мягков, актор («Іронія долі, або з легкою парою», «Службовий роман», «Гараж»).

1950 – Костянтин Райкин, актор театру і кіно, художній керівник театру «Сатирикон».

1952 – Карен Шахназаров, російський кінорежисер, сценарист і продюсер.

1958 – Кевін Бейкон, американський актор.

1963 – Дмитро Певцов, російський актор театру і кіно («Аліса і букініст», «Бандитський Петербург», «Біси», «На тебе сподіваюся»).

1974 – Жанна Фріске, співачка, актриса, відьма.

1974 – Діана Арбеніна (до заміжжя Кулаченко), співачка, музикант, лідер групи «Нічні снайпери».

1981 – Анастасія Мискіна, російська тенісистка.

Не чокаючись

8 липня 1932 року помер Олександр Грін (справжнє ім'я Олександр Степанович Гріневський), російський письменник, прозаїк, представник напряму романтичного реалізму («Яскраво-червоні вітрила», «Та, що біжить по хвилях», «Золотий ланцюг», «Дорога в нікуди»).

1967 – Вів’єн Лі, англійська актриса («Понесені вітром», «Леді Гамільтон», «Міст Ватерлоо»).

1994 – Ким Ір Сен, корейський державний діяч, генеральний секретар Трудової партії Кореї.

У Харкові

«…8 липня 1733 року величезна пожежа, що знищила кращу частину Харкова, залишивши від Успенського собору і дзвіниці одні кам'яні стіни…»

Наступного року собор відновлюють, дах криють «агліцькою жерстю», хрести золотять. Проте до 70-х років XVIII століття богослужіння в соборі стає небезпечним – даються в знаки наслідки пожежі – потрібний вже не ремонт, а повна заміна старої церкви на нову.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments