Ексгібіціоністи всіх країн, об'єднуйтеся! Геть податки, слава бобам, що забродили!

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 10 липня 2009, 08:57
Згідно легенді, 10 липня леді Годіва проїхала голою по місту Ковентрі верхи на коні.
Ексгібіціоністи всіх країн, об'єднуйтеся! Геть податки, слава бобам, що забродили!

Вона зробила це не для того, щоб, так би мовити, себе показати і на людей подивитися, а з абсолютно ясною і на перший погляд благородною метою – щоб змусити свого чоловіка, графа Леофріка, знизити непосильні для городян податки. Он-де пообіцяв, що якщо його дружина ризикне проїхатися в костюмі Єви, то він, що називається, на суперечку порадує городян.

Вдячні нащадки встановили в місті пам'ятник леді Годіві і відзначають цей день як свято.

Як насправді прореагував граф на витівку дружини, здивувався її рішучості чи поставив благовірній фингал, а з городян взяв додатковий оброк за графський стриптиз, думки істориків розходяться. Про події, що описуються в легенді, офіційні хроніки мовчать.

А в Японії сьогодні – День «натто» (яп. «боби, що бережуть») – традиційної японської їжі, зробленої з соєвих бобів, які забродили. Жителі країни аніме люблять цю клейку їжу як сніданок.

Також 10 липня — День перемоги російської армії під командуванням Петра Першого над шведами в Полтавській битві (насправді вона відбулася 8 липня 1709 року, та й те – за новим стилем). Хоча цю подію не завадить відсвяткувати і два, і три, і більше разів на рік.

Також цього дня

1547 – у Франції відбулася остання офіційно дозволена королем дуель. Причиною подальшої заборони дуелей були часті смертельні випадки. Не дивлячись на заборону, дуелі продовжувалися так же часто, як і раніше. Тому в 1566 році король Карл IX був вимушений видати указ, яким до страти засуджувався будь-який учасник дуелі. Ех, не проткнеш тепер негідника холодною сталлю. Доводиться банально бити пику.

1878 – в Англії вперше футбольний арбітр використав свисток (до цього судді кричали, бідолахи).

1925 – почався «Мавпячий процес» — суд над вчителем Джоном Скоупсом, який, подумати тільки, на своїх лекціях висловлював основи теорії еволюції Чарльза Дарвіна.

1925 – ухвалою Президії Центрального виконавчого комітету і Ради народних комісарів СРСР створене ТАРС — Телеграфне агентство Радянського Союзу. СРСР почив, а ТАРС живе – тепер вже у вигляді інформагентства.

1965 – перше місце в хіт-параді журналу «Billboard» зайняла пісня «The Rolling Stones» «(I Can`t Get No) Satisfaction» і утримувала його чотири тижні. Мік Джаггер сотовариші був безумовно задоволений, а пісня так і залишилася візитною карткою групи. У 1999 році в авторитетному опиті, проведеному телеканалом VH1 серед діячів музичного бізнесу, ця пісня була названа найпопулярнішим рок-твором XX століття.

Про великих світу сього

10 липня 1856 року народився Нікола Тесла, сербо-американский винахідник в області электро- і радіотехніки. Про нього ходить популярна легенда, що він був Да Вінчи свого часу, винайшов телепортацію і взагалі був особою загадковою.

1866 – Сергій Воронов, французький хірург російського походження, автор теорії зв'язку гормональної активності організму з процесом старіння, праобраз професора Преображенського з романа Булгакова «Собаче серце».

1905 — Лев Кассиль, радянський письменник («Кондуїт і Швамбранія», «Воротар республіки», «Дорогі мої хлопчиськи»).

1920 – Оуен Чемберлен, американський фізик, творець атомної бомби, лауреат Нобелівської премії 1959 року.

1931 – Альіимантас Масюліс, литовський актор театру і кіно («Діаманти для диктатури пролетаріату», «Щит і меч», «Стріли Робін Гуда»).

1947 – Ілля Олейников (справжнє прізвище Клявер), половина гумор-дуету «Городок».

1954 – Ніл Френсіс Теннант, соліст англійського поп-дуету «Pet Shop Boys».

1957 — Юрій Стоянов, друга (а кому і перша) половина гумор-дуету «Городок».

1972 — Тіло Вольф, лідер групи «Lacrimosa».

Не чокаючись

10 липня 1969 року помер Богуміл Кобеля, польський актор.

1970 – Павло Волков, радянський актор театру і кіно («Юність Максима», «Комсомольськ», «Доля людини»).

1989 – Мел Бланк, актор, завдяки голосу якого ми почули мову знаменитих мультиплікаційних героїв свині Поркі, качки Даффі, страуса Роудраннера, дятла Вудпекера і багато інших.

Чокаючись!

Цього дня в 2006 році загинув (зовсім не героїчною смертю) Шаміль Басаєв – лідер чеченських терористів і ісламізму, що знаходився в міжнародному розшуку у зв'язку з причетністю до терористичних актів в театральному центрі на Дубровці в Москві, в Беслані, Нальчику.

Варто відзначити, що повідомлення про смерть Шаміля Басаєва, як і у випадку з багатьма іншими лідерами бойовиків, з'являлися неодноразово (вперше ще в 1995 році). Зокрема, в травні 2000 року, 3 лютого 2005 року, 13 жовтня 2005 року.

Загинув же Басаєв в ніч на 10 липня 2006 року в районі с.Екажеве (Назранівський район Інгушетії) в результаті вибуху супроводжуваної ним вантажівки «КАМАЗ» з зброєю і боєприпасами. За однією з версій, вантажівка призначалася для підриву будівлі МВС Інгушетії. Разом з Басаєвим загинув командувач Інгушським сектором Кавказького фронту Іса Куштов і ще три інгушські бойовики (Тархан Ганіжев, Мустафа Тагіров і Саламбек Умадов), а також господар ділянки Аліхан Цечоєв.

У Харкові

За ініціативою Харківського міського голови Скриннікова 10 липня 1864 року проходять збори міської громади у складі 80 купців, 5 міщан і 11 цехових. Громаді запропоновано порушити клопотання про відкриття Міського купецького банку. Добровільними пожертвуваннями збирають основний капітал у розмірі 15000 крб., і в березні 1866 року вибирають Правління Банку.
 

comments powered by HyperComments