Івана Купала – 2. Для тих, хто не встиг накупатися, наіванитися і нанірванитися

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 7 липня 2009, 09:11
Іван Купала, також Іванов день – народне язичницьке свято, що відзначається в Росії, Білорусії і в Україні в дні літнього сонцестояння.
Івана Купала – 2. Для тих, хто не встиг накупатися, наіванитися і нанірванитися

Взагалі Івана Купала святкується 24 червня, враховуючи природний і історичний чинник сонцестояння. Але також його відзначають і 7 липня (24 червня за старим стилем). Як Старий Новий рік, загалом.

Іванов день має старовинну традицію святкування також практично по всій Європі.

Головна особливість купальской ночі – очищаючі вогнища. Навколо них танцювали, через них стрибали: хто вдаліше і вище стрибне, той буде щасливіший. У деяких місцях через купальский вогонь проганяли домашню худобину для захисту її від мору. У купальских вогнищах матери спалювали зняті з хворобливих дітей сорочки, щоб разом з цією білизною згоріли і хвороби. Молодь і діти, настрибавшись через вогнища, влаштовували галасливі веселі ігри і біг наввипередки. Обов'язково грали в пальники. За повір'ями селян, в купальську, найкоротшу ніч, не можна спати, оскільки оживає і стає особливо активною усіляка нечисть – відьми, перевертні, русалки, змії, чаклуни, домовики, водяники, лісовики.

Словом, це наш слов'янський Хеллоуін.

До речі! Якщо на Іванов день перелазити дванадцять городів, будь-яке бажання збудеться.

А в Японії сьогодні – Танабата або фестиваль Зірок – національне японське свято Любові.

Також цього дня…

… у 1881 році вперше друкується казка «Піноккіо» (Рим, «Журнал для дітей»).

1891 – патентуються дорожні чеки «Амерікан Експрес», які покладуть початок сучасним кредитним карткам.

1938 – в Ленінграді експериментальним телецентром показується в ефірі двогодинний концерт. Це перша в СРСР телепередача.

1971 – весілля Б’єрна Ульвеуса і Агнети Фельтськуг. За три роки вони стануть всесвітньо відомі як члени шведського квартету «ABBA».

1977 – США проводять перше випробування «гуманної» зброї – нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть тільки живі істоти, а споруди і техніка залишаються неушкодженими. Як в анекдоті – «Горілка стоїть, а пити нема кому».

1985 – Борис Беккер переміг в тенісному турнірі Уімблдону, ставши наймолодшим чемпіоном.

2005 – серія терористичних актів (вибухів бомб) в лондонському метро і міських автобусах.

Про великих світу сього

7 липня 1887 року народився Марк Шагал, художник.

1852 – стався віртуальний хепібьоздей. У цей день як би народився Джон Ватсон, англійський армійський доктор, вірний соратник Шерлока Холмса, який розповів нам про подвиги і пригоди товариша.

1907 – народився Роберт Хайнлайн, американський фантаст, який написав великі «Двері в літо».
Гімн рефлексії або промінець надії, шкідлива книжечка, що реабілітує людей, які чіпляються за минуле, або ода другого шансу, – як хочете, і кожен вирішує для себе, але якщо у вас є кіт, то налийте йому імбирного пива – і може бути він видряпає вам Двері в літо. Головне – потім опохмелить нещасну тварина!

1940 – Рінго Стар (справжнє ім'я Річард Старкі), популярний британський музикант, барабанщик групи «The Beatles».

1944 – Тото (Сальваторе) Кутуньйо, італійський співак.

1965 – Жанна Агузарова, співачка. Колись звалася Іванною Андерс, була солісткою «Браво», виїжджала на декілька років до Америки, повернулася під ім'ям Найнтін Найтні. Завжди екстравагантна, прагнуча шокувати, останнім часом тільки в цьому і досягла успіху, залишивши у минулому «Білий день», «Чорного кота» і інші різноколірні пісні, які принесли їй славу.

Не чокаючись

У 1718 році страчений син і престолонаслідник Петра I, царевич Олексій.

7 липня 1926 Антоніо Гауді, найвідоміший іспанський архітектор, більшість химерно-фантастичних робіт якого, немов виліплених руками, зведено в Барселоні, був на смерть збитий трамваєм. У Барселоні. У перший день руху трамваїв в Барселоні.

1930 – помер Артур Конан Дойль, відомий англійський письменник, творець Шерлока Холмса. Тобто він помер в день народження свого літературного «сина» Доктора Ватсона.

2000 – пішов з життя Михайло Друян, кінооператор-мультиплікатор. Серед його робіт (а всього їх налічується більше 300) «Пурпурова квіточка», «Золота антилопа», «Незвичайний матч», «Малюк і Карлсон», «Вінні-Пух і день турбот», «Острів», «Жил-бил пес».

У Харкові

7 липня 1927 року на стадіоні «Металіст» легкоатлет Марк Підгаєцкий поліпшив всесоюзний рекорд на 200-метровій дистанції – 22.7 секунди.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments