21 грудня – свято від творців «броунівського руху»

Понеділок, 22 грудня 2008, 09:18
У цей день 1773 року народився Роберт Броун, шотландський ботанік, що відкрив явище, яке отримало назву «броунівський рух», що можна з легкістю назвати моделлю поводження людей у веселій, святковій обстановці. На корпоративі, наприклад.
21 грудня – свято від творців «броунівського руху»

Також у цей день 1599 р. на суді інквізиції Джордано Бруно відмовився відректися від своїх поглядів. За вірність своїм переконанням був спалений на гарному, яскравому багатті.

1879 р. у Королівському театрі Копенгагена пройшла прем'єра п'єси норвезького драматурга Хенріка Ібсена «Ляльковий будинок». У автора п'єса завершується тим, що Нора Хельмер залишає свій будинок, кидаючи чоловіка й дітей. Акторці, яка грала головну роль у прем'єрному спектаклі, такий фінал не сподобався, і вона наполягла на тому, що Нора нікуди не йде. Драма мимоволі перетворилася у фарс.

1913 р. у недільному додатку до газети «Нью-Йорк уорлд» опублікували перший кросворд на 32 слова, складений Артуром Винном. Новинка відразу привернула увагу і незабаром з'явилася на сторінках більшості американських, а потім й європейських газет. А через деякий час – в УСІХ охоронців.

1920 р. Раднарком прийняв декрет «Про використання Криму для лікування трудящих». Щоправда, після активного двотижневого відпочинку в Криму найчастіше потрібне оздоровлення,.. точніше, піст. Зав'язка, загалом.

1925 р. у Москві в будинку Великого театру було проведено офіційний перегляд фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець «Потьомкін». У січні наступного року відбулася його публічна прем'єра, а потім фільм тріумфально пройшов по екранах усього світу.

1975 р. американець Вернер Ерхард встановив світовий рекорд, пославши 62 824 різдвяні вітальні листівки. Чого тільки не зробиш, щоб не працювати...

1991 р. о 16 годині 61 хвилині в московському Театрі комедії відкрився перший фестиваль паліндрома.

Про знаменитих світу цього

1937 р. народилася Джейн Сеймур Фонда, американська кіноактриса, фундаторка аеробіки, власниця двох «Оскарів».

1938 р. – Мира Кольцова, художній керівник ансамблю ширяюче-приморожених жінок «Берізка», народна артистка СРСР.

1940 р. – Френк Заппа (повне ім'я Френсіс Вінсент Заппа-Молодший), американський рок-співак і композитор.

1948 р. – Семюель Л. Джексон, американський актор («Кримінальне чтиво», «Міцний горішок-3», «Поцілунок смерті», «Парк Юрського періоду»).

Не цокаючись...

У Харкові в грудні 1941 р. було уперше випробувано і потім успішно застосовано (на півдні України, а також у Росії та Криму) фургон-«душогубка», у якому людей убивали вихлопними газами автомобіля.
 

comments powered by HyperComments