Сьогодні – день народження фрази «no comments»

Четвер, 12 лютого 2009, 08:38
12 лютого виконується 60 років з початку широкого вживання фрази «Ноу коментс» («Ніяких коментарів»). Вперше її вжив Уінстон Черчілль. Дуже зручна фраза для усіляких публічних людей. «Скажіть, будь ласка, а що ви думаєте з приводу...» – «Без коментарів». Коротко і зрозуміло. От за це, мабуть, і вип'ємо.
Сьогодні – день народження фрази «no comments»

А ще 12 лютого в 2000 році вченим – учасникам міжнародного проекту «Геном людини» – вдалося точно підрахувати, скільки саме генів утримується в клітинці людського організму. Цю подію називають історичною, деякі газети порівнюють її з першим польотом людини в космос. Отримані результати певною мірою несподівані. Так, дотепер учені думали, що в людини може бути близько 100 тис. генів. Але виявилося, що їх усього від 26 до 30 тис. Це лише в два рази більше генного набору хробака або мухи й лише трохи перевищує число генів у польової миші.

Також у цей день

В 1826 році «Власна Його Імператорськії Величності канцелярія» стає важливим урядовим закладом. Створюється 2-ге Відділення на чолі з М.М. Сперанським, якому доручається кодифікація законодавства.

1829 – у Тегерані під час розгрому Російської місії вбито письменника і дипломата О.С. Грибоєдов.

1831 – у Бостоні, штат Массачусетс, США, починають продавати гумові калоші.

1921 – вступ Червоної Армії в Грузію.

1924 – мумія фараона Тутанхамона витягається з його гробниці.

1936 – у Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України.

1939 – пройшли перші вибори до Сейму Карпатської України.

1944 – Раднарком України закликав вояків УПА припинити війну.

1947 – у горах Сіхоте-Аліня (Далекий Схід, узбережжя Японського моря) падає найбільший з відомих людству залізних метеоритів. Він дробиться в атмосфері й випадає залізним дощем на площі 35 квадратних кілометрів. Його маса оцінюється в 60 тон, з яких зібрано 27 тон у вигляді уламків різної величини. Вага найбільшого зі знайдених уламків становить 1,7 тони.

1960 – вводиться в експлуатацію перший український ядерний реактор.

1991 – Верховна Рада України прийняла постанову про відновлення автономії Криму.

Про відомих світу сього

В 1809 році в Англії народився Чарльз Дарвін. Він вивчав медицину в університеті Единбургу, але був наляканий виглядом хірургічних операцій, що виконувалися без анестезії, і переглянув свої плани. Одержавши ступінь в Кембриджі, вирішив стати священиком, але потім передумав. Випадок визначив весь хід його подальшого життя. Восени 1831 р. йому запропонували зробити кругосвітню подорож на військовому кораблі «Бігль» в якості натураліста. Дослідження, які він там провів, дали матеріал, що в остаточному підсумку привів Дарвіна до теорії природного відбору. Його основна робота «Походження видів», де він описав теорію еволюції, була опублікована лише в 1859 році, через більш ніж 20 років після закінчення подорожі. В той час Дарвін, що прийняв гіпотезу природнього відбору як механізму еволюції, робив інтенсивні дослідження в спробі підтвердити цю гіпотезу і думав про можливі аргументи супротивників.

1809 – Авраам Лінкольн, 16-й президент США, найзавзятіший боєць за «цивільну» незалежність.

1871 – Лесь Мартович, український письменник і суспільний діяч.

1876 – Дмитро Філатов, російський вчений, основоположник експериментальної ембріології в Росії.

1884 – Наталя Полонська-Василенко, український історик.

1893 – Йосиф Косіор, радянський державний діяч.

1895 – А. Петрицький, український живописець і театральний художник.

1923 – Франко Корсі Зеффіреллі, італійський режисер театру, опери й кіно. Відомий своїми елегантними дизайнами й розкішними постановками.

1952 – Петро Подгородецький, учасник групи «Машина часу».

Не чокаючись

В 1804 – помер німецький філософ Іммануїл Кант.

1856 – Микола Іванович Лобачевський, російський математик, творець геометрії Лобачевського.
 

comments powered by HyperComments