Сьогодні всі Захисники вітчизни безжалісно вітаються

Понеділок, 23 лютого 2009, 08:28
Давним-давно, 23 лютого 1918 р., «під тиском ворогів робочий і селянський уряд проголосив необхідність створення озброєної сили». І почалася масова мобілізація добровольців в існуючу тоді лише на папері Червону Армію. Але досі святкуємо ми свято, що вже практично не існує навіть на папері, – славний День Захисника Вітчизни.
Сьогодні всі Захисники вітчизни безжалісно вітаються

От як найчастіше описують історики це свято: мобілізація була оголошена згідно виданому напередодні декрету Раднаркому «Соціалістична вітчизна в небезпеці!», у зв'язку з німецьким наступом і поголовною втечею залишків старої російської армії. Мобілізація, проте, не принесла очікуваних результатів, і в ніч на 24 лютого Рада Народних Комісарів була вимушена прийняти німецький ультиматум, а 3 березня підписати Брестський мир цілком на німецьких умовах.

У статті «Важкий, але необхідний урок», опублікованій в «Правді» 25 лютого, Ленін так характеризував ситуацію тих днів: «Болісно-ганебні повідомлення про відмову полків зберігати позиції, про відмову захищати навіть Нарвську лінію, про невиконання наказу знищити все і вся при відступі; не говоримо вже про втечу, хаос, безрукість, безпорадність, нехлюйство (...) В Радянській республіці немає армії». Як відзначає історик Юрій Фельштінський, відносно невеликі німецькі загони просувалися, майже не зустрічаючи опору: «Через паніку, що панувала у більшовиків, і чуток про наближення міфічних німецьких військ, міста і станції залишались без бою ще до прибуття противника. Двінськ, наприклад, був взятий німецьким загоном в 60-100 осіб. Псков був зайнятий невеликим загоном німців, що приїхали на мотоциклах. У Режіці німецький загін був настільки нечислений, що не зміг зайняти телеграф, який працював ще цілу добу».

Взагаді, ганьби в нашій історії було достатньо, але, проте, дозволити собі зробити з будь-якого провалу загальнонаціональне свято не всяка країна допетрила. За сим, пропонуємо пити просто за Захисників, що б вони там не обороняли: все одно справу роблять. Благородну.

А зараз – інформація для тих, хто з якоїсь причини відчуває страх і ненависть до Червоної Армії, але випити все одно хоче. Отже, цей день славний в історії ще і наступними подіями:

У 1893 р. Рудольф Дизель отримав патент на дизельну установку.

В 1903 р. Куба передала США базу Гуантанамо у вічну оренду. Але американці чомусь побудували там не зовсім Діснейленд.

В 1954 р. народився Віктор Ющенко, президент і найголовніший захисник України, Вітчизни нашої багатостраждальної. Хеппі-бьоздей, містер пре-е-езидент, пум-пум-пі-ду-пу-у!
 

comments powered by HyperComments