Сьогодні річниця мюнхенського пивного путчу

Вівторок, 24 лютого 2009, 08:25
24 лютого ознаменувалося тим, що саме цей день подарував світу багатьох чудових людей, що «наслідили» у історії світового мистецтва.
Сьогодні річниця мюнхенського пивного путчу

Наприклад, сьогодні не гріх випити на честь дня народження Тетяни Яблонської. Історично так склалося, що нам відома велика кількість майстрів-живописців, і серед них, на жаль, дуже мало жінок. В їх число входить і наша співвітчизниця Тетяна Яблонська.

Тетяна Нилівна Яблонська народилася в Смоленську (Росія) в 1917 р. Живопису навчалася в майстерні Федора Крічевського в Київському державному художньому інституті. Всі життя і творчість художниці пройшли в Україні, де вона написала свої найвідоміші картини («Хліб», «Святковий вечір» «Червень»), керувала майстернею монументального живописа, стала депутатом Верховної Ради УРСР, членом правління Союзу художників України і Союзу художників СРСР. У 1949, 1951 і 1979 роках Тетяна Яблонська ставала лауреатом Державної премії СРСР, а в 1998 році – Державної премії України імені Тараса Шевченка, була нагороджена орденами, медалями і відзнаками України та СРСР.

У 1997 році Яблонська стала «Художником року» за версією ЮНЕСКО, а в 2000 році – «Жінкою року» за версією Кембріджа.

Яблонська почала свою кар'єру в 1949 році великим полотном «Хліб», яке зробило її відомою. Сповнена радості, молодого завзяття і трудового ентузіазму картина недавньої випускниці Київського художнього інституту вразила всіх чудовим професійним виконанням, вмінням будувати складні композиції, легко і вільно володіти пензлем, що було під силу лише досвідченим, визнаним майстрам.

Батько Тетяни хотів втілити мрію про професійне мистецтво в дітях, і виховував двох дочок і сина як майбутніх художників. Покірливо ступивши на шлях, визначений батьком, юна Таня, побачивши падаючих з неба зірок, завжди виголошувала єдине заповітне бажання: «Стати хорошим художником». Бажання збулося не лише для неї, але й для трьох її дочок – Олени, Ольги і Гаяне.

Померла Яблонська 17 червня 2005 року. Поховали її на Байковому цвинтарі.

А ще в цей день народилися…

…в 1313 – італійський письменник Джованні Боккаччо, автор першого еротичного роману «Декамерон».

1597 – Венсан Вуатюр, французький поет, член Французької академії. Був улюбленим поетом аристократичного салону маркізи де Рамбуйе, центру літературного життя Франції 20-40-х рр. XVII ст

1786 – Вільгельм Грімм, казкар. Саме Вільгельм літературно обробляв зібрані братами казки і легенд, найвідоміша з яких – «Кіт у чоботях». І все ж таки головною працею їх життя став словник німецької мови, роботу над яким почали Грімми. Завершували цю роботу спільними зусиллями фахівці ГДР і ФРН, і тривала вона в результаті більше 100 років

1807 – Генрі Водсворт Лонгфелло, американський поет і перекладач, викладач історії європейських літератур в Гарвардському університеті, автор «Пісні про Гайавату», написаної на основі оповідей північноамериканських індейців.

1897 – Сальваторе Лучіано (Лакі), творець организованої злочинності. Не дуже висока в усіх відношеннях особа, проте, погодьтеся, ідеальний злочин – це теж в деякому роді мистецтво.

1899 – Михайло Михайлович Громов, генерал-полковник авіації (1944), Герой Радянського Союзу (1934). У 1934 – світовий рекорд дальності польоту (більше 12 т. км.), в 1937 – безпосадочний переліт Москва – Північний Полюс – США. У Велику Вітчизняну війну командував повітряною армією. Що, не мистецтво, скажете? Ще й яке! Армією командувати – це вам не два пальці…

1924 – Андрій Васнєцов, радянський художник.

1932 – Мішель Легран, композитор, джазовий піаніст і диригент, творець кіномюзікла «Шербургські парасольки» і танцювального ревю «Дівчата з Рошфора», музики до кінофільмів, балетів.

1955 – Ален Марі Паскаль Прост, французький автогонщик, чемпіон світу. У 1985, 1986, 1989 і 1993 – ще й перший французький чемпіон серед автогонщиків світу. На кінець сезону 1993 він виграв 51 Гран-прі з 199 заїздів. Мистецтво? Мистецтво! А тому…

1958 – Сильвія Пфайфер, бразильська актриса «мильних опер». Хоч і слизьке, але мистецтво. Отже п’ємо…

Також в цей день…

…в 1598 Земський собор в Москві обирає Бориса Годунова на царство.

1656 – Першосвященики Русі повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двуперсне хрещення».

1768 – Росія та Польща уклали у Варшаві угоду з так званого дисидентського питання. Визнаючи католицьку релігію пануючою в Польщі, Варшавський договір надавав дисидентам, тобто православним і протестантам, свободу віросповідання і повністю зрівнював їх в цивільних справах з католиками. Росія на цих умовах гарантувала недоторканість території Польщі і непорушність її державного ладу.

1901 – Святійший Синод в Петербурзі відлучив від церкви Льва Миколайовича Толстого. У постанові Синоду було сказано, що «граф Толстой відлучається як псевдовчитель, що зухвало повстав на Господа і на Христа його».

1918 – Проголошення незалежності Естонії. Хто знає, може саме після цього щастя, що раптово звалилося на їх голови, естонці і стали героями анекдотів.

1919 – Україна і Польща підписують угоду про перемир'я.

1923 – «Пивний путч» в Мюнхені – перший масовий мітинг прихильників фашистської НСДАП.

1938 – В Арлінгтоні (шт. Нью-Джерсі) з'явився в продажу перший виріб з нейлону – зубна щітка.

1941 – Введення в дію Краматорського заводу важкого машинобудування.

1942 – Починає роботу радіостанція «Голос Америки».

1973 – На Центральному телебаченні вперше вийшла телепередача «Очевидне-неймовірне».

1986 – Випущений 250-тисячний автомобіль «Запорожець». Одна цифра заслуговує перекинути стопочку-другу.

1988 – Лучано Паваротті виконує партію Неморіно в опері Доніцетті «Любовний напій» в театрі «Німецька опера» в Берліні. Після виконання його 165 разів викликають на сцену і аплодують продовж 1 години 7 хвилин.

1994 – Верховна Рада України дає парламенту Криму місяць на приведення Конституції автономії у відповідність до законів України.

1996 – Заснована Народно-демократична партія України.

Не чокаючись

У 1856 р. Помер Микола Іванович Лобачевський, видатний російський математик, творець неевклідової геометрії (геометрія Лобачевського)

1984 – помер український композитор, піаніст, педагог К. Данькевіч
 

comments powered by HyperComments