10 березня: діло – труба. Телефонна

Вівторок, 10 березня 2009, 08:38
У 1876 р. після трьох днів після отримання патенту на винайдений ним телефон Олександр Белл вперше зумів додзвонитися до свого помічника Томаса Уотсона, що знаходився у сусідній кімнаті, сказати йому: «Містер Уотсон, зайдіть до мене. Ви мені потрібні» – і той зрозумів, що хотів шеф.
10 березня: діло – труба. Телефонна

Правда, досліди проводилися вже рік, і, можливо, Уотсон, що чудово знав, чого добивається винахідник, просто вирішив зробити йому приємне, оскільки пройшло ще чимало часу, перш ніж був створений апарат, що дозволяв добре розуміти людську мову. Як би там не було, цей день вважається першим, коли людина, піднявши телефонну трубку, почула звернені до неї слова.

Також в цей день...

...у 1812 р. були опубліковані перші дві глави поеми Джорджа Байрона «Паломництво Чайльда Гарольда». «Я прокинувся одного разу вранці і виявив, що став знаменитим», – писав він потім.

У 1878 р. в Женеві було випущено кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка.

У 1880 р. російський фізик А. Г. Столєтов відкрив фотоефект.

У 1910 р. на екрани вийшов фільм Девіда Уорка Грифіта «В старій Каліфорнії». Сам по собі він не примітний в порівнянні з іншими роботами майстра, але поклав початок розвитку центру кіноіндустрії США. Режисер знімав історію любові іспанської дівчини і майбутнього губернатора Каліфорнії поблизу Лос-Анджелеса. Містечко Голлівуд з різноманітним ландшафтом перетворилося на улюблене місце кінематографістів, сюди почали переїздити всі кіностудії.

У 1999 р. в Центральному будинку кіно в Москві режисера Микиту Міхалкова закидали яйцями. Незабаром всі винуватці блюзнірського яєчного торжества померли в страшних муках. На каторзі.

Про відомих світу сього

У 1938 р. народилася Марина Владі (справжнє ім'я і прізвище Марина Володимирівна Полякова-Байдарова), французька актриса кіно, все ж таки відоміша багатьом як дружина Володимира Висоцького.

У 1940 р. на світ з'явився «рудоборода бестія» Чак Норріс (справжнє ім'я Карлос Рей Норріс), американський кіноактор, майстер бойових мистецтв. (За деякими даними, єдина в світі людина, якій вдалося обіграти в теніс стіну.)

У 1957 р. – Осама бен Ладен, «терорист № 1».

У 1958 Р. – жінка, що збуджує всі умовні, безумовні, мислимі й немислимі інстинкти, – Шерон Стоун.

Не чокаючись...

У 1861 р. помер наш Кобзар, Тарас Григорович Шевченко.

У 1940 р. помер Михайло Булгаков, письменник і драматург.

У 2001 р. – Володимир Ворошилов, автор, режисер і ведучий передачі «Що? Де? Коли?».
 

comments powered by HyperComments