Гонимо біса і змій: сьогодні День Святого Патріка

Понеділок, 16 березня 2009, 09:32
Сьогодні, з нагоди відсутності вітчизняних масштабних свят, пропонується долучитися до ірландців, які вже напевно ллють річки пива на честь свого святого покровителя. І закушують трилисною конюшиною
Гонимо біса і змій: сьогодні День Святого Патріка

З історії свята. За переказами, той самий Патрік приніс на язичницький острів християнство і вигнав всіх змій. З цього приводу у всьому світі 16 березня влаштовуються паради з піснями і танцями, оскільки це свято переросло національні кордони і стало свого роду міжнародним днем Ірландії. Яскраві ходи, паради і гуляння людей, одягнених в зелене (національний колір Ірландії) помітні усюди, де проживають ірландці.

З ім'ям святого Патріка пов'язано безліч легенд, наприклад, що він за допомогою трилисної конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці. «Так само, як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах», – ця фраза святого вже стала хрестоматійною.

Ще одна забава Дня Святого Патріка – полювання на лепреконів (гномообразных черевичників, що володіють таємницями місцезнаходження скарбів). Отже, сьогодні для господарів взуттєвих майстерень оголошується штормове попередження: краще не висовуйтеся, інакше є ризик бути прийнятим за лепрекона і підданим тортурам власним інвентарем.

А принциповим супротивникам всього зеленого, ірландського і просто нігілістам/нонконформістам теж є чим сьогодні зайнятися. Ось, наприклад, цього дня в 1845 році англієць Стівен Перрі запатентував еластичний бинт. Тоді ж винайшли гумові стрічки для грошей: дрібниця, а випити приємно! А 1932 р. відрізнилися фінни, замовивши всією країною 875 тисяч пляшок спиртного на знак пом'якшення сухого закону.

Застільною піснею оголошується та, що стала класичною -- в 1899 році була опублікована неаполітанська пісня O Sole Mio.

Про відомих світу сього

У 1856 р. народився Михайло Олександрович Врубель, улюблений (в економічному контексті) художник Л. І. Брежнева («...і недорого!»).

У 1908 р. на світ з'явився Борис Миколайович Полєвой, російський радянський письменник, що частково злизав у Джека Лондона сюжет розповіді «Любов до життя» і перетворив його на епічну «Повість про справжню людину». З тих пір в народі ходять наступні загадки: «Повзе-повзе, з'їсть шишку; повзе-повзе, з'їсть шишку. Відповідь: Мересьєв».

У 1938 р. – Рудольф Хаметовіч Нурієв, великий артист великого балету.
 

comments powered by HyperComments