П'ємо пролетарськими дозами: 18 березня – День Паризької Комуни

Середа, 18 березня 2009, 08:24
Сьогодні весь світ голодних і рабів, затаврований прокляттям, встане, і прямо з ранку почне відзначати світле свято імені першої пролетарської революції. І навіть якщо ви – проклятий буржуїн, можна приєднатися. Головне, хоча б під ніс наспівувати «Інтернаціонал».
П'ємо пролетарськими дозами: 18 березня – День Паризької Комуни

Одного разу (а саме в 1871 році) трапилося в Парижі озброєне повстання робочих, яке увійшло до історії під ім'ям «Паризької комуни».

Рішення відзначати 18 березня як першу успішну спробу робочих захопити політичну владу було прийнято 20 лютого 1872 Генеральною радою 1-го Інтернаціоналу. 23 травня 1880 за закликом французьких соціалістичних газет в Парижі відбувся перша хода до Стіни комунарів на цвинтарі Пер-Лашез. З тих пір щорічно в останню неділю травня біля Стіни комунарів влаштовуються мітинги паризьких трудящих.

В період свого перебування в Парижі в традиційному мітингу регулярно брав участь В. І. Ленін. У Росії до 1917 День Паризької Комуни відзначали на нелегальних зборах робочих і революційних організацій; вперше широко почав святкуватися після того, як ЦК Міжнародної організації допомоги борцям революції (МОДР) в березні 1923 оголосив День Паризької Комуни своїм святом. З промови Леніна на 2-му конгресі Комінтерну: «У 1921 році виконується 50-річчя великої Паризької комуни. До того часу Франція має стати радянською республікою!».

Також цього дня...
...в 1932 р. відкрився найширший міст в світі — «Harbour Bridge», міст через затоку Сіднея. Його будували шість років. ТТХ рекордсмена: висота: 134 м, довжина: 1149 м, заклепок: 6 мільйонів, всі зафіксовані вручну. Площа поверхні, що вимагає фарбування, рівна площі приблизно 60 футбольних полів. Загальна вага сталевої конструкції: 52800 тон.

У 1960 р. в ефір вийшла перша передача «Телевізійного клубу кіноподорожей», або просто «Клубу мандрівників» (про те, як радянські телевізійники залучали весь світ до непомірного споживання спиртного). Внесена до «Книги рекордів Гіннесу» як найстаріша програма російського телебачення.

У 1965 р. радянський космонавт, 30-річний майор ВПС Олексій Архіпович Леонов зробив перший в історії людства вихід у відкритий космос, «відпливши» від борту корабля «Схід-2» на один метр. Час перебування поза космічним кораблем — 23 хвилини 41 секунда. Політ людини над планетою могли спостерігати мільйони телеглядачів.

У 1968 р. журнал «Newsweek» оголосив Джіммі Хендрікса «найефектнішим і найзахоплюючим гітаристом світу».

Про відомих світу сього

У 1844 р. народився Микола Андрійович Римський-Корсаков, російський композитор.

У 1858 р. – Рудольф Дізель, німецький інженер і винахідник, що створив двигун внутрішнього згорання, названий його ім'ям.

У 1959 р. – Люк Бессон, французький кінорежисер.

Не чокаючись

У 1584 р. архангельські бабки-чаклунки передрекли смерть Івану IV 18 березня. Цар повелів привезти їх до Москви, замкнути і стратити. Цього дня цар був здоровий і веселий, сів грати в шахи, але раптом похитнувся, знепритомнів і помер.
 

comments powered by HyperComments