Ісламські дні в Україні: п'ємо на честь народження Пророка Мухаммеда

Четвер, 19 березня 2009, 08:35
Сьогодні – день народження Мухаммеда (мир йому), який був останнім пророком, посланим аллахом (Святий Він і Великий). Його обов’язком, подібно до обов’язку попередніх пророків, було донести послання від Творця всьому людству. Що ж, з завданням він впорався, за це і вип'ємо, поки його паства за неповагу по голові Кораном не настукала.
Ісламські дні в Україні: п'ємо на честь народження Пророка Мухаммеда

Отже, день народження Пророка – Маулід ан-Набі (араб. – час народження) – святкується 12-го числа місяця рабі уль-авваль. Народження Мухаммеда почали святкувати лише за 300 років після приходу Ісламу. Оскільки точна дата народження Мухаммеда невідома, цей пам'ятний день був приурочений до дня його смерті, що накладає відбиток на характер події. Слід зазначити, що в ісламі дні народження святкуються скромно, а іноді і зовсім не святкуються, тоді як дати смерті, що розуміються як народження для вічного життя, святкуються урочистіше.

Маулід складається з читання молитв і слів поминання аллаха, славослів'я пророкові, віршованих оповідань і лекцій про його життя і народження. Під час Мауліду прийнято виказувати радість з приводу приходу в цей світ Мухаммеда, якого мусульмани вважають останнім посланником Бога, і дякувати за це Всевишньому, звертатися до Бога з благаннями, роздавати милостиню бідним і вести благочестиві розмови один з одним. Слід пригадати, що у нас ступінь зростання благочестя прямо пропорційна кількості випитого.

А ще в цей день...

...у 721 р. до н.е. вперше було описано сонячне затемнення, побачене з Вавілону.

У 1474 р. у Венеції прийняли закон про охорону винаходів – перший в світі закон про охорону авторського права.

У 1831 р. відбулося перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з «City Bank of New York» 245 000 доларів – гігантську на ті часи суму. Незабаром злочинця вдалося схопити (він отримав п'ять років ув’язнення у в’язниці Сінг-Сінг) і повернути більшу частину викраденого.

У 1917 р. в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Хай живе вільна Україна з гетьманом во главі». Під час першого українського свята Свободи демонстранти так захопилися, що навіть роззброїли поліцію.

У 1927 р. в штаті Вашингтон м'ясник виявив в шлунку курчати шість самородків золота.

У 1934 р. радгоспник Митрофан Никітін відкрив вогонь з револьвера по труні В. Леніна в Мавзолеї.

Про відомих світу цього

У 1813 р. народився Давид Лівінгстон, великий англійський навіжений (оскільки відважно поїхав досліджувати Африку).

У 1882 р. – Сергій Юрійович Судейкін, російський художник, представник символізму, що користувався широкою популярністю як представник «зухвалого» покоління живописців, що прийшли на зміну Коровіну, Врубелю, Серову. Емігрував з Росії. Оформляв спектаклі в «Метрополітен опера». Для балету «Петрушка» зробив по-справжньому правильну завісу: в образі «розгульної, хмільної» Русі.

У 1949 р. – Валерій Леонтьев, «самотній бродяга кохання» і «милий Августин».

У 1950 г. – Надія Бабкина (справжнє прізвище Заседателєва), народна артистка Росії, художній керівник ансамблю «Російська пісня», живе втілення російських бабок. У сенсі, баб.
 

comments powered by HyperComments