День театру – 2! Сьогодні – персонально для харків'ян

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 30 березня 2009, 08:19
Сьогодні всім ставиться в обов'язок зробити паломництво за адресою вул. Сумська, 9, і випити прямо там.
День театру – 2! Сьогодні – персонально для харків'ян

30 березня 1922 року в Києві Лесем Курбасом був створений театр-студія «Березіль». Нині це – Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Шевченка.

«Березіль» Леся Курбаса, даючи свої вистави перед військовими, так сподобався останнім, що був взятий ними на повне утримання. Так «Березіль» існував до 1925 року, поки не почав отримувати дотацію від держави. Творче об'єднання «Березіль» включало тоді не тільки київське відділення, але і філії в Одесі, Умані і Білій Церкві. З 1926 року театр «Березіль» був переведений до Харкова, а його місце зайняв теперішній театр української драми імені І. Франко.

На сцені «Березіля» Курбасом були здійснені оригінальні постановки п'єс, що викликали гарячий інтерес у глядачів і гострі дискусії в театральних кругах. Курбас брав активну участь в культурному житті: викладав в музично-драматичному театрі, виступав як театральний критик і публіцист в газетах і журналах. У жовтні 1933 року він був звинувачений в ідеологічних помилках і усунений від художнього керівництва театром. А незабаром його заарештували. Розстріляний Курбас в 1937-му. І могила його на Соловках невідома і понині.

На фасаді будівлі Харківського театру імені Шевченка кілька років тому була відкрита меморіальна дошка з вказівкою, що тут працював великий діяч української культури Лесь Курбас.

А ще в цей день...

...в 1282 році через французького солдата, що образив на фестивалі в Палермо місцеву дівчину, сициліанці вирізують дві тисячі французів, починаючи загальне повстання в Сицилії.

У 1613 р. відбувся подвиг Івана Сусаніна.

Довгий час єдиним документом, що свідчив про героїчний вчинок Сусаніна, була дарована в 1619 році грамота царя Михайла Федоровича Богдашці Сабініну, зятеві Сусаніна, в якій мовилося, що його тестя «знайшли польські і литовські люди і катували великими немірними тортурами, а катували, де в ті часи великий государ, цар і великий князь Михайло Федорович.., відаючи про нас... терплячи немірні тортури... про нас не сказав... і за те польськими і литовськими людьми був замучений до смерті». Тільки наприкінці минулого століття вдалося довести, що це не легенда і Сусанін – не випадкова жертва розбійників.

У 1895 р. в лікарні Південного Девона і Східного Корнуолла (Великобританія) витягнули найважчий предмет з будь-коли видалених з шлунку людини, – волосяний ком вагою 2.35 кг. Він знаходився в животі 20-річної дівчини, яка страждала нав'язливим заковтуванням.

У 1967 р. на Великдень 35000 хіппі влаштували «Flower Power Love-In and Be-In» в нью-йоркському Центральному парку, де все від чогось зловили кайф – від повітряних кульок, від кислоти, від бананів, дітвори, неба, квітів, танців, поцілунків.

У 1970 р. на екрани вийшов фільм Володимира Мотиля «Біле сонце пустелі», єдиний фільм тих часів, куплений США для демонстрації, як по-справжньому треба знімати вестерни.

У 1971 р. Леонід Ілліч Брежнев вперше запустив в оборот словосполучення «Зразкове комуністичне місто» і заявив про нову спільність людей – радянського народу.

У 1976 р. почався музичнмй панк-рух: на перший концерт «The Sex Pistols» в лондонському клубі «100» зібрався натовп з 50 осіб! Взагалі-то перша спроба була зроблена ще в листопаді 1975 року, але тоді після десяти хвилин виступу групи в приміській школі бального танцю виступ гурту був перерваний банальним відключенням апаратури керівниками школи.

У 1987 р. на лондонському аукціоні картину Ван Гога «Сонячники» продали за 50 млн. доларів.

У 1992 р. фільм «Мовчання ягнят» завоював п'ять призів «Оскар».

Про великих світу сього

У 1746 р. народився Франциско Хосе де Гойя, видатний іспанський художник.

1853 р. – Вінсент Ван Гог, голландський художник («Соняшники», «Людина з відрізаним вухом», «Відкрите кафе»).

1894 – Сегій Ілюшин, російський авіаконструктор, творець літаків Іл, генерал, тричі Герой Радянської праці.

1945 – Ерік Клептон, англійський рок-музикант, композитор і актор.

1954 – Лайма Вайкуле, латвійська співачка.

1963 – Олексій Михайличенко, футболіст і тренер київського «Динамо», тренер, заслужений майстер спорту. У складі київського «Динамо» тричі ставав чемпіоном СРСР, двічі володарем Кубка країни, в 1986 став володарем Кубка Кубків. Виступав за збірну СРСР, що стала другою на чемпіонаті Європи 1988 року, олімпійський чемпіон 1988 року. Після 1990 виступав за зарубіжні клуби, ставав чемпіоном Італії і Шотландії. Зараз – головний тренер України, наставляє на подвиги національну збірну.

1968 – Селін Діон, канадська співачка. Вознесеній вище неба за допомогою «Титаніка», їй тепер тільки і лишається, що намагатися якомога довше залишатися на поверхні.

1979 – Анатолій Тимощук, український футболіст, півзахисник донецького «Шахтаря» і збірної України. На теперішній час – володар Кубка УЄФА у складі пітерського «Зеніту».

У Харкові

30 березня 1821 року. Права Харківської Думи обмежуються в області міського будівництва. Хоча згідно з законом «будівництво міське і лагодження оного» цілком було обов'язком Думи, коли в 1821 році «запропоновано було збудувати кам'яний корпус для міських присутніх місць – думи, магістрату і міської поліції», справа ця, за розпорядженням губернатора, була доручена не думі, а особливій будівельній комісії. При чому роль думи обмежувалася тільки тим, що вона послала в комісію одного з своїх «гласних», але не як члена, а тільки в роді комісіонера для виконання доручень комісії «в пошуку на покупку матеріалів».

Прим. «Справжньої Варти»: Дежа вю. ДАБК, ти?
 

comments powered by HyperComments