1 квітня – цвірінькаємо, рахуємо і п'ємо з дурнями

Микола Кузнецов  |  Середа, 1 квітня 2009, 08:30
1 квітня у всьому світі святкується як День сміху, або День дурнів. І неважливо, чи дурень ти по життю, чи тому що, як говорять в Одесі, «у тебе вся спина біла».
1 квітня – цвірінькаємо, рахуємо і п'ємо з дурнями

Важливо, що сьогодні, мабуть, єдиний день в році, коли можна реально «тупо поржати». Ну а якщо подібний поворот подій вам не до душі, тоді можна приєднатися до компанії російських математиків, які разом з дурнями святкують сьогодні своє професійне свято.

А ще сьогодні — День птахів. Святкується у зв'язку з підписанням в 1906 році Міжнародної конвенції з охороні пернатих.

Також цього дня...

...у 1778 р. нью-орлеанский бізнесмен Олівер Поллок вигадав знак долара — $.

1808 – Імператор Олександр I проголосив «довічне» приєднання Фінляндії до Росії.

1875 – Англійська «Таймс» стає першою в світі газетою, що опублікувала тижневий прогноз погоди.

1877 – Вперше російською мовою в Маріїнськом театрі була поставлена опера «Аїда».

1889 – В Чікаго з'явилася у продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.

1890 – Бельгійський емігрант Шарль ван Деполь отримав в США патент на перший тролейбус.

1923 – Вийшов перший номер російського журналу «Огонек».

1924 – Оголошення вироку суду у справі Пивного путчу. Засудження Адольфа Гітлера на п'ять років тюремного ув’язнення.

1924 – Антуан де Сент-Екзюпері опублікував свою першу розповідь «Льотчик».

1940 – В Нью-Джерсі вперше демонструється електронний мікроскоп.

1950 – Західнонімецька газета «Вісбаден тагеблатт» публікує сенсаційну фотографію пілота НЛО, потерпілого аварію поблизу міста. На знімку пілот йде у супроводі двох офіцерів американської армії. Інопланетянин метрового зросту в кисневій масці; під фотографією пояснюється, що у нього одна нога і пересувається він стрибками. Фотографію передрукують майже всі газети світу. Лише за багато років співробітники газети зізнаються, що це був першоквітневий жарт; а за інопланетянина була дочка одного з колег.

1967 – Прем'єра фільму «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шуріка»

1976 – Стів Джобс і Стів Возняк засновують Apple Computer Company.

1995 – Тижневик «Співбесідник» як першоквітневий жарт публікує матеріал про ненормативну лексику, за що прокуратура Росії порушить проти газети кримінальну справу.

Про відомих світу сього

У 1776 р. народилася Софі Жермен, французький математик і механік. Дочка ювеліра самостійно вивчила математику, вивела декілька формул, названих її ім'ям. У розвитку математичної фізики її праці є основоположними. Вона знайшла низку важливих положень в теорії пружних пластинок, вела листування з найбільшими вченими свого часу (Д-Ааламбером, Лагранжем, Гаусом), а також написала «Міркування про стан наук і літератури в різні культурні епохи».

1809 – Микола Васильович Гоголь, український та російський письменник.

1873 – Сергій Рахманінов, російський композитор, піаніст і диригент.

1883 – Лон Чейні, американський кіноактор, якго прозвали «людиною з тисячею обличь». Його батьки були глухонімими, тому хлопчик з дитинства освоїв мову міміки і жестів і володів чудовим даром відчувати біль знедолених людей. Після короткого театрального періоду в 1912 році він з'явився в Голлівуді і почав грати лиходіїв у вестернах та екзотичних героїв. Його вважають першим великим актором фільмів жахів. Найвідомішими ролями Чейні сталі Квазімодо у фільмі «Горбань собору Паризької богоматері» і Ерік в «Примарі опери». Прекрасне володіння мистецтвом пантоміми і гриму зробило його зіркою німого кіно, а коли прийшов час звуку, виявилось, що він відмінно володіє і голосом, але рання смерть через важку хворобу перервала його творчий шлях.

1908 – Лев Разгон, журналіст, письменник, в'язень ГУЛАГу (17 років).

1920 – Тосіро Міфуне, японський актор, головний самурай японського кіно. Свої зоряні ролі зіграв в картинах Акіри Куросави.

1934 – Володимир Познер, радио- і тележурналіст.

1939 – Геннадій Бортников, актор театру і кіно, режисер.

1944 – Володимир Крайнев, радянський піаніст, народний артист РРФСР 1984 р.

1965 – Ольга Дроздова, актриса театру і кіно.

1965 – В’ячеслав Петкун, лідер і вокаліст групи «Танці мінус».

Не чокаючись...

У 1939 році помер Антон Семенович Макаренко, український письменник («Педагогічна поема», «Прапори на баштах») і педагог.

У 1968 р. помер Лев Давидович Ландау, радянський фізик, академік АН СРСР, лауреат Нобелівської премії з фізики 1962 року.

У 1981 р. померла Агнія Львівна Барто, російська радянська письменниця, автор віршованих творів для дітей.

У Харкові

1 квітня 1797 року. відповідним Указом Харківській лікарській Управі доручено стежити за станом лікарень різних відомств. Сама Управа була створена в 1796 р. Вона складалася з трьох членів: інспектора, оператора і акушера. Члени Лікарської Управи зобов'язані були перш за все «надавати страждучим допомогу, а потім пектись про народне здоров'я і збереження худоби, досліджувати місцеві причини хвороб, боротися з епідеміями, спостерігати за санітарним станом краю і робити губернському начальству звіти про усунення всього того, що шкідливо відбивається на народному здоров'ї, а у разі ігнорування начальством представлень Управи, – доводити про це до відома Медичної Колегії».
 

comments powered by HyperComments