Ну-у-у, за здоров'я. Сьогодні День найпопулярнішого тосту

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 7 квітня 2009, 08:32
7 квітня – Всесвітній день охорони здоров'я. Отже Будьмо, Чин-чин, Кампай, Чиірс і так далі. За точність перекладу не ручаємося, адже здоровий не той, хто лікується, а той, хто вчасно похмеляється.
Ну-у-у, за здоров'я. Сьогодні День найпопулярнішого тосту

Відзначається це свято щорічно починаючи з 1950 року. Цього дня в 1948 році набув чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВОЗ).

Ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948 р. Але в 1948 році цей день святкувався 22 липня, в день ратифікації Статуту ВОЗ.

ВОЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров'я якимось темам і проводить різні пропагандистські заходи як цього дня, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, в своїх щорічних посланнях їм приділяють увагу Генеральний секретар ООН і Генеральний директор ВОЗ.

А ще сьогодні – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це свято означає сповіщення архангелом Гаврилом Діви Марії про майбутнє народження по плоті від неї Ісуса Хріста.

Строго кажучи, Україні святкувати день народження ВОЗ якось не з руки, враховуючи підставу з індійською вакциною. Але вважатимемо це окремим випадком того, що неопохмілення. Отже, здорові будемо, бояри!

Також цього дня...

...у 1803 – В «Санкт-Пітербурзьких комерційних відомостях» вперше в Росії вжито слово «залізниця» (тобото «залізна дорога»). До цього використовувався термін «чавунна дорога».

1827 – Англійський фармацевт Джон Уокер винайшов сірники.

1899 – Пущено перший в Москві трамвай.

1927 – Американський науковець Г. Айвс продемонстрував перший в світі відеотелефон (зображення приймалося тільки одною стороною). Перше публічне телевізійне віщання на велику відстань (з Вашингтона до Нью-Йорка).

1930 – В СРСР видано указ про розширення системи трудових таборів, переданих в підпорядкування створеному Головному управлінню таборів (ГУЛАГ) у складі ОДПУ.

1935 – прийняття Ухвали ЦВК і СНК СРСР «Про заходи боротьби з злочинністю неповнолітніх». Введення кримінальної відповідальності з 12 років «з застосуванням всіх мір кримінального покарання» аж до страти.

1964 – IBM оголошує про народження легендарної System/360. Мейнфрейми цього типу довго лідируватимуть на ринку і складатимуть основу комп'ютерного парку більшості країн світу. У СРСР відомі як системи з маркою ЄС ЕВМ.

1969 – Символічна дата народження Інтернету, публікація RFC 1. Пощастило цьому Інтернету – вже 3 ДН за рік.

1975 – В Парижі відбувся останній концерт Deep Purple за участю Річі Блекмора. Річі намагалися знайти заміну в особі Томмі Боліна, нічого хорошого з цього не вийшло, був випущений всього один посередній альбом Come Taste the Band.

1994 – День народження Рунета. Цього дня був зареєстрований організацією INTERNIC національний російський домен .RU.

Про відомих світу сього

У 1939 році народився американський кінорежисер Френсис Форд Коппола.

1954 – Джекі Чан (справжнє ім'я Чан Кон Сан), гонконзький і американський актор, режисер і продюсер, постановник трюків («Зброя бога», «Розборки в Бронксі», «Удар блискавки»).

1959 – Чингиз Абдуллаєв, письменник, автор гостросюжетних творів, доктор юридичних наук.

1962 – Михайло Круг, російський співак.

1964 – Рассел Кроу, новозеландський актор. За виконання головної ролі у фільмі «Гладіатор» отримав «Оскар» в 2001 році.

Не чокаючись

У 1908 році помер Олексій Михайлович Жемчужников, російський поет, один з авторів «Кузьми Пруткова».

1936 – Мерилін Міллер, американська танцівниця і актриса, її ім'я за складову частину свого акторського псевдоніма взяла Мерилін Монро.

1989 – В Норвезькому морі затонув радянський атомний підводний човен «Комсомолець».

У Харкові

7 квітня 1891 року вибрано Комітет Безкоштовної Народної Читальні в Харкові. До його складу увійшли Л. Є. Єфимович, Н. А. Гредескул і В.Я. Данілевський. «Думка про заснуванна в місті безкоштовної народної бібліотеки виникала в різні часи. Ще на початку 1890 р. її запропонував створити при Харківській Громадській Бібліотеці член її Правління В. Данілевський, але його не підтримали». Власне Читальня відкрилася тільки 1 грудня 1891 р., а з 9 лютого 1892-го «була організована видача книг додому». За перший рік існування в Харкові Безкоштовної Народної Читальні «число тих, що підписалися на читання на місці було 2682; видано книг, газет і журналів 55992».

P.S. У вересні 2008 року Харків завів собі власний домашній День здоров’я.
 

comments powered by HyperComments