П'ємо до прояснення, закушуємо волохатим джмелем і перебудовуємося

Микола Кузнецов  |  Середа, 8 квітня 2009, 08:34
8 квітня 1971 року в Лондоні відбувся перший Dсесвітній циганський конгрес. Результатом конгресу стало визнання себе циганами світу, єдиною нетериторіальною нацією.
П'ємо до прояснення, закушуємо волохатим джмелем і перебудовуємося

Так з'явився Міжнародний день циганів. Тоді ж відбулося ухвалення національних символів нації кочівників: прапора і гімну, заснованого на народній пісні «Джелем, джелем» (а також купа коней, дітей, гаманців і мн. ін.).

Перша згадка про циганів датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича. Для збереження самобутності і культури цього кочового народу в 1971 році в Лондоні був створений Міжнародний союз циганів.

Замість герба цигани використовують ряд впізнанних символів: колесо кибітки, підкову, колоду карт. Такими символами зазвичай прикрашаються циганські книги, газети, журнали і сайти, один з цих символів зазвичай входить в логотипи заходів, присвячених циганській культурі.

Також цього дня

У 1766 р. в США запатентували першу пожежну драбину.

У 1853 р. був відкритий перший офіційно зареєстрований шаховий клуб.

У 1872 р. в Петербурзі вийшло перше російське видання «Капіталу» Карла Маркса. Оскільки об'єм книги був великим (близько 700 сторінок), то вона не підлягала попередній цензурі, а після друку в висновків цензорів, хоча і було відмічено її «явно соціалістичний» напрям, мовилося також: «небагато прочитають, а ще менш зрозуміють її».

У 1960 р. в американській радіоастрономічній обсерваторії Грін-Бенкс астроном Френк Дрейк приступив до здійснення проекту OZMA. За допомогою радіотелескопу діаметром в 26 метрів він намагався прийняти сигнали можливих розвинутих цивілізацій від зірок «тау» сузір'я Кита і «эпсилон» сузір'я Ерідан на хвилі 21 сантиметр, проте його спроби не дали певних результатів. Так вип'ємо ж за те, щоб навіть на самі безперспективні задумки нам виділяли астрономічні суми!

У 1966 р. відбулося обрання Леоніда Брежнева Генеральним секретарем ЦК КПРС.

У 1986 р. в СРСР почалася Перебудова. Початок кінця наддержави.

У 1990 р. на американському каналі ABC почався прем'єрний показ серіалу «Твін Пікс», що згодом «лінчував» розуми глядачів.

У 2001 р. лідер Націонал-більшовицької партії Едуард «Підліток» Савенко (він же – Лимонов) був затриманий за причетність до покупки зброї і вибухівки і поміщений в слідчий ізолятор ФСБ.

Про великих світу сього...

8 квітня 563 р. до н.е. народився Сиддхартха Гаутама, індійський принць, що після перевтілення отримав ім'я Будда (Просвітлений) і став засновником нової релігії. Гаутама помер у віці 80 років. Перед смертю Будда просив ченців запам'ятати дві умови, що гарантують збереження його учення на багато століть: 1) не сваритися через дрібні і нікчемі положення дисципліни в громаді, дотримуючись найбільш істотні настанови; 2) ревнісно прагнути до прояснення. Осмілюйтеся!

1938 р. – Кофі Аннан, ганський дипломат, генеральний секретар ООН (з 1997).

1944 р. – Микола Лавров, російський актор.

1968 р. – Патріція Аркетт, американська акторка, перша дружина Ніколаса Кейджа.

Не чокаючись

У 1973 р. зіграв в ящик (або в кубик) Пабло Пікассо, великий іспанський художник. Кубіст.

У Харкові

«...8 квітня 1918 року під натиском перевагаючих сил ворога революційні війська вимушені були залишити Харків. Харківські червоногвардійські робочі полки, що складали ядро Збройних сил молодої Української Радянської Республіки, відійшли на схід. Вони взяли активну участь в обороні Царіцина.

Увірвавшись в місто, окупанти почали розправу над мирним населенням. Вони встановили колоніальні порядки і режим кривавого терору...»
 

comments powered by HyperComments