21 квітня – п'ємо з розумом, задерши телескопа до зірок

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 21 квітня 2009, 08:26
«Яка у вас високоінтелектуальна країна! Всі дивляться в підзорні труби і телескопи!» – «Та ні, це вони з горла хльостають».
21 квітня – п'ємо з розумом, задерши телескопа до зірок

Таким високоінтелектуальним анекдотом хочеться відзначити 21 квітня – день Астролономії, Інтелектуала (не плутати з інтелектом), а також День альтернативи.

Сьогодні астрономи надінуть тільники і ковпаки з зірками, ходитимуть по вулицях п'яні, приставатимуть до перехожих зі словами «А ти в якій обсерваторії трубу ялозив?», купатимуться у фонтанах, шукатимуть чорні діри і битимуть морду червоним карликам. Головне для них – не нарватися на винахідників, у яких сьогодні теж як би день Кулібіна.

Міжнародний день астрономії як свято народився в Америці у 1973 році і об'єднав всіх справжніх любителів астрономії під девізом «Ті, що несуть Астрономію людям».

На сьогоднішній день рух очолюють Астрономічна Ліга, Тихоокеанська Астрономічна Спілка, Міжнародний Союз Планетаріїв. День Астрономії зазвичай наголошується в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-ої чверті, що доводиться на інтервал з середини квітня до середини травня (без півлітри не розбереш). Цього дня тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах світу проводять безліч цікавих заходів, включаючи публічні лекції, телеконференції, спільні проекти, масові покази зоряного неба і т. п. Що ховається під абревіатурою «і т.п.», вважаємо, пояснювати не треба.

Крім того, 21 квітня – день альтернатив, в якій би інтелектуальній або професійній області вони не проявлялися: альтернативній педагогіці, естетиці, поезії, філософії. Це день іншомислення, іншовідчуття, іншомовлення, іншодії, всіх видів іншості, оскільки вони утворюють тріщину в монолітах єдиномислення, єдиновідчуття і єдинодії.

Словом, якщо вас сьогодні забиратимуть у витверезник, пояснюйте, що ви не п'яний, а альтернативно тверезий.

І до речі, в 753 році до н.е. 21 квітня Царь Ромул заснував Рим...

...а в 1926 – утворилася Киргизька Автономна Радянська Соціалістична Республіка. Ура, товариші!

Про великих світу сього

21 квітня 1735 року народився Іван Петрович Кулібін, винахідник-самоучка. Мріяв про масове виробництво свого кишенькового планетарного годинника надзвичайно оригінальної конструкції – нікому не потрібно, проектував «зал великого прольоту» – безопорна будівля завширшки в 135 сетров – ніхто не будував, пропонував цариці зробити «підйомні крісла» – ліфт в Зимовому палаці – не почали робити ліфт, винайшов саморушний педальний екіпаж – нікому він не був потрібний, пропонував виготовляти металеві протези для інвалідів, але виробляти їх сталі за кордоном, куди відвіз одну з моделей Кулібіна заповзятливий іноземець.

Правда, навіть медаль наказала вибити цариця на його честь; за один лише грандіозний фейєрверк в Царському Селі подарувала йому дві тисячі рублів. Потьомкін обсипав милостями за слона-автомата, що потішав гостей князя в Таврійському палаці. Але коли для серйозної роботи була потрібна допомога, перед винахідником виникала стіна байдужості. Так трапилося з проектом одноаркового мосту через Неву: дерев'яна модель простояла 23 роки і прогнила, а міст побудований так і не був. Так і з «машинами-судами»: вирішили, що проект Кулібіна завдасть більше збитку для казни, ніж прибутку. А таке судно могло б швидко б йти проти течії.

Єдина річ, яку зміг залишити нащадкам Кулібін – це знаменитий годинник «яєчної фігури», що зберігається в Ермітажі».

Олександр Суворов, вперше зустрівши геніального механіка, першим низько вклонився йому і, зробивши назустріч Івану Петровичу один крок, сказав: «Вашій милості!». Потім зробив другий крок і, вклонившись, промовив: «Вашій честі!». І нарешті, зробивши третій крок і ще раз вклонившись, вимовив: «Вашій премудрості!». Потім, взявши Кулібіна за руку, сказав: «Помилуй Бог, скільки розуму! Багато розуму! Він винайде килим-самоліт!».

21 квітня 1915 року народився Ентоні Куінн, американський актор (родом з Мексики), володар двох «Оскара», однаково хороший і в інтелектуальному кіно, і в бойовиках, і в комедіях («Дорога», «Собор Паризької Богоматері», «Блеф», «Останній кіногерой»).

У 1926 році цього дня народилася Єлизавета II, королева Великобританії, старша дочка герцога і герцогині Йорк.

А в 1958 році на світ з'явилася Енді Макдауелл, американська фотомодель і акторка («Cекс, брехня і відео» Стівена Содеберга, картина «Чотири весілля і одні похорони», але у нас її краще всього знають по куди менш інтелектуальному (але анітрохи не гіршому) кіно – кумедному бойовику «Гудзонський яструб», де вона блиснула в парі з Брюсом Уіллісом).

Не чокаючись

21 квітня 1509 року помер король Англії Генріх VII, засновник династії Тюдорів. Генріх Тюдор, далекий родич Ланкастерів, вступив на англійський престол після битви при Босуорті, коли розбив війська короля Річарда III. Цією битвою завершилася війна Алої та Білої троянди, яка тривала 30 років. В ході війни загинули обидва роди, що правили раніше країною, – Ланкастери і Йорки.

1946 – помер англійський економіст і політичний діяч лорд Джон Мейнард Кейнс (John Maynard Keynes), засновник кейнсіанства.

21 квітня 2009 року – День пам'яті жертв Голокосту. День Катастрофи і героїзму європейського єврейства – встановлений на згадку про шість мільйонів євреїв, знищених нацистами в період Другої світової війни.

А в Харкові...

...у 1805 році Харківський губернатор Бахтін почав боротися з давньою звичкою жителів вивозити зі своїх дворів гній і звалювати на лід замерзлих харківських річок. У квітні місяці губернатор «мав випадок переконатися, що в багатьох місцях міста після проходу снігової води опинилися промоїни, через які не можна перебратися на головних вулицях і на площі у Миколаївської церкви, де бувають торги – великий бруд і болото. У останньому місці болото і бруд рік за року ставали більшими, тому що гній, що залишається від коней і волів, що стоять з возами, вже декілька років не очищався і не вивозився, від чого самого відбувається поганий запах, що може бути шкідливий для самого здоров'я жителів».

Роздратований губернатор зажадав від поліції, щоб все було очищено в тижневий термін, «інакше загрожував поліції відданням під суд, а мешканцям – суворим стягненням, особливо чиновним», про які Бахтін обіцяв довести до відома Його Величності.

P.S. Зверніть увагу
20 квітня — день народження Гітлера.
21 квітня — день альтернативної свідомості.
22 квітня — день народження Леніна.
No comments.

all.kharkov.ua
celtica.ru
calend.ru
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments