П'ємо всім осередком! 15 травня – Міжнародний день родини

П'ятниця, 15 травня 2009, 08:33
Міжнародний день родини заснований Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році. Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім'ї, вирішити їх у міру сил і як слід відзначити вирішення.
П'ємо всім осередком! 15 травня – Міжнародний день родини

З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, пошани, солідарності і прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Від батьків безпосередньо залежить, ким дитина вступить в доросле, повне алкогольних випробувань життя: непідготовленим дилетантом, здатним ганебно лягти, ставши жертвою перших ста грамів, або ж могутнім титаном, який запросто може зустріти ранок нового дня бадьорим, свіжим і розтягуючим по домівках зарано згаслих приятелів.

Але відвернемося і до інших, не менш забавних подій цього дня.

Також цього дня...

...у 1769 році Харківська Слобідська Губернська Канцелярія встановила правила «кому і скільки можна курити горілки». Згідно цим правилам, повною свободою винокуріння користувався тільки генералітет, якому дозволено було курити вино «по их благорассуждению»; полковникам же дозволялося мати чотири казани, штабам – 3 казани, обер-офіцерам, осавулам, ротмістрам, полковим писарям, хорунжим і сотникам – 2 казани, військовим обивателям по одному казану на 200 «душ».

У 1770 р. відбулося весілля 14-річної Марії Антуанети і 15-річного майбутнього короля Франції Людовика XVI. На банкеті на честь цього вперше у Франції подали круасани як закуски.

У 1865 р. У французькому журналі «Любитель автографів» була надрукована рецензія на роман Бальзака «Шагренева шкіра»: «Пан Бальзак, місце якому поряд з розповідачами «Тисячі і однієї ночі»... Читання «Шагреневої шкіри» можна порівняти з читанням «Кандида» Вольтера... Справді зверху дається майстерність оповідання! Якщо ти великий учений або серйозний письменник, але не володієш даром розповідача, ніколи ти не станеш таким популярним, як пан Бальзак! Бог, створивши Бальзака, вигукнув: «Ось розповідач!» Скільки розмаху, скільки духовності! Як вдається Бальзаку розібрати по кісточках світ! Який чудовий хроніст! Скільки в ньому холоднокров’я і пристрасті в нерозривній єдності!» Людиною, яка в таких сліпучих фарбах описала Бальзака, виявився не хто інший, як сам Бальзак.

У 1905 р. був заснований Лас-Вегас. Першими на місці майбутньої столиці грального бізнесу в 1855 р. з'явилися мормони з Юти. Незабаром вони пішли, а на цьому місці з поселення армія США спорудила в 1864 форт Бейкер. У 1905 в Лас-Вегасі з'явилася залізнична станція, і він став містом. Розквіт міста як самого злачного місця на планеті почався після 2-ої світової війни.

У 1928 р. вперше з'являється мультиплікаційний герой Мікки-Маус (мультфільм Plane Crazy), але спочатку він ще безголосий і мало схожий на себе дорослого.

У 1959 р. блакитні кити проголошуються вимираючим видом.

У 1980 р. художники Кукринікси і письменник Віктор Шкловський звернулися до секретаря ЦК КПРС Михайла Зимяніна з листом відносно коханої Володимира Маяковського, колишньої актриси МХАТа Вероніки Полонської. Вони процитували передсмертний лист поета: «...Товариш Уряд, моя сім'я – це: Ліля Брік, мама, сестра і Вероніка Полонська. Якщо ти влаштуєш їм стерпне життя, – спасибі». Всіх названих, окрім останньої, вже нема в живих, повідомляли автори листа, а Полонська не має ніяких коштів для існування, крім пенсії в 60 рублів 50 копійок. «Нам здається, – говорилося в заключенні, – що з поваги до пам'яті поета і до його останнього прохання пенсію слід було б збільшити». За місяць з Секретаріату ЦК відповіли, що підстав підвищувати Полонській пенсію не знайдено.

Про великих світу сього...

У 1845 р. в с. Іванівка поблизу Харкова народився Ілля Ілліч Мечніков, російський мікробіолог і патолог, удостоєний в 1908 році Нобелівській премії з фізіології і медицини (спільно з П. Ерліхом) за дослідження природи імунітету. Плюс приз глядацьких симпатій за винахід одного з найкращих в світі опохмелоїдів – кефіру.

У 1856 році – Лаймен Баум, американський дитячий письменник, що написав книгу «Чарівник країни Оз», відому у нас у викладі письменника Волкова як «Чарівник Смарагдового міста».

У 1859 році – П’єр Кюрі, французький фізик, нобелівський лауреат 1903 року. Відкрив спільно з дружиною Марією Склодовською-Кюрі полоний і радій, досліджував радіоактивне випромінювання, ввів термін «радіоактивність».

У 1891 році – письменник Михайло Булгаков.

У 1925 році – актриса Людмила Касаткіна, пам'ятна глядачам виконанням головних ролей в телефільмах «Приборкання норовистої», «Викликаємо вогонь на себе» і «Операція «Трест».

У 1940 році – Світлана Світлична, актриса, головний секс-символ радянського кінематографу.
 

comments powered by HyperComments