Закушуємо «зеленню»: 20 травня – День банкіра

Ганна Глебова  |  Середа, 20 травня 2009, 10:36
Сьогодні «ненька» святкує День банківського працівника. І неважливо, хто ви в цій фінансовій установі – голова правління чи просто касир, випити все одно необхідно. Щоб, як мовиться, не злякати успіх. Та і взагалі, як там в банальному побажанні? Бажаємо зберігати «капусту» в банці, в своєму власному банці. А тому закушуємо, панове, закушуємо! І бажано «зеленню».
Закушуємо «зеленню»: 20 травня – День банкіра

А ще 20 травня святкується Всесвітній День метрології. Це свято засноване Міжнародним Комітетом мір і вагів (МКМВ) в жовтні 1999 року, на 88-м засіданні Комітету.

Поява свята пов'язана з знаменною датою – 20 травня 1875 року. Цього дня в Парижі на Дипломатичній метрологічній конференції представники 17 держав, включаючи Росію, поставили свої підписи під відомою Метричною конвенцією – першою міжурядовою угодою про науково-технічну співпрацю, що заклала фундамент єдиного міжнародного метрологічного простору. Багатобічне підписання договору багато в чому стало можливим завдяки зусиллям видатних росіян учених, перш за все Д. І. Менделєєва, академіків О. В. Струве, Г. І. Вільда, Б. С. Якобі.

Напередодні Всесвітнього Дня метрології за традицією в пресі публікується Послання Директора Міжнародного бюро мір і вагів (з 2004 р. цей пост займає професор Е. Уоллард) до метрологічної громадськості.

Також цього дня...

...у 1498 р. португальський мореплавець Васко да Гамо першим з європейців прибув до Індії, обігнувши Африку.

1570 – Абрам Ортеліус розробив прототип сучасного атласу.

1742 – Російський штурман Семен Челюскін на собачих упряжках досяг північного краю Євразії – мису, названого незабаром його ім'ям (мис Челюскіна).

1873 – Отримання фірмою «Лівай Стросс энд компани» ліцензії на одноосібне право виробництва брюк з заклепками на кишенях. Офіційна дата дня народження джинсів.

1895 – В Нью-Йорку пройшов перший комерційний перегляд фільму (глядачам показали 4-хвилинну стрічку про боксерський поєдинок).

1922 – Ленін доручив Дзержінському підготувати план висилки за кордон контрреволюційних письменників.

1967 – ВВС заборонила транслювати пісню «Бітлз» «A Day in the Life» через присутні в словах пісні натяків на використання наркотиків.

1991 – Ухвалення в СРСР закону про порядок в'їзду і виїзду радянських громадян за кордон. Зняття обмежень з закордонних поїздок.

Про великих світу сього

У 1799 р. народився Оноре де Бальзак, французький письменник, класик світової літератури.

1804 – Михайло Глінка, російський композитор, класик світової музики: «Іван Сусанін», «Хованщина».

1925 – Олексій Андрійович Туполев, генеральний конструктор літаків, доктор технічних наук, професор, академік РАН, Герой Соціалістичного Труда.

1939 – Роман Андрійович Карцев (справжнє прізвище Кац), комедійний актор естради і кіно.

1944 – Джо Кокер, англійський рок-співак.

1946 – Шер (справжнє ім'я Шерілін Саркисян), американська співачка вірменського походження, владарка «Оскара».

1956 – Григорій Чхартішвілі (псевдонім Борис Акунін), письменник, есеїст, перекладач, японіст.

1958 – Олексій Гуськов, актор і продюсер.

1962 – Олександр Дедюшко (пом. 2007), радянський і російський актор театру і кіно.

1967 – Гоша Куценко, російський кіноактор.

1975 – Шура (справжнє ім'я Олександр Медведєв), співак. Той самий, який, приголомшуючи мир беззубою усмішкою, закликав творити добро.

Не чокаючись

У 1506 році помер Христофор Колумб, європейський мореплавець і першовідкривач.

У 2007 р. померла Валентина Леонтьєва, народна артистка СРСР, диктор телебачення, ведуча програм «В гостях у казки», «На добраніч, діти!», «Від щирого серця».
 

comments powered by HyperComments